17.8 C
Uzice
март 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

NOVA PRAVILA O DEKLARISANjU HRANE: Evo šta će sve morati da piše na proizvodu

Primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju namirnica od 15. juna.

OD 15. juna počinje primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji potrošačima obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama. Ministarstvo poljoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su u utorak „Vodič za deklarisanje hrane“, kao podršku privrednicima u primeni novog pravilnika.

– Cilj ovog vodiča je da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da ga informacije ne obmanjuju, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane – izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji – energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda. Sve te informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Tamara Penjić, izvršna direktorka industrije mesa „Karneks“, ukazala je na to da će privreda, zbog uvođenja novog pravilnika, imati dodatni trošak u proizvodnji.

UGOSTITELjI

I ugostitelji će morati svoje goste da informišu o alergenima u hrani koju služe. O načinu na koji će to učiniti mogu sami da odluče – da li će to biti navedeno u meniju, uz svaki obrok, ili će potrošač moći da se obrati direktno konobaru.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nekada poznati užički pekar jedna je od žrtava jučerašnjeg požara

Oglasna Tabla

Srebrna medalja na prvenstvu Srbije za mlađanog Ognjena Šimšića

Oglasna Tabla

Beseda srpskog generala svojim pilotima zbog koje će se svaki Srbin naježiti: “Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu” (VIDEO)

Oglasna Tabla