11.7 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Nerešena misterija: Grčko groblje u ariljskom selu

U najudaljenijem ariljskom selu Bjeluša nalazi se neistraženi arheološki lokalitet pod nazivom Grčko groblje. Za sada se ne može pouzdano znati kom narodu su pripadale osobe sahranjivane na ovom mestu niti iz kog perioda potiču humke i nadgrobne ploče koje su meštani ovde često pronalazili.

Ljiljana Mandić, arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja Užice, kaže da su toponimi grčko ili rimsko groblje u našem narodu označavali stare nekropole za koje su često vezane i mnoge legende.

„Ariljski kraj je bogat arheološkim lokalitetima i nedavno smo vršili istraživanja u selu Visoka. Bjeluša u tom smislu, stručnim terminom rečeno, nije ni rekognoscirana. Moguće je da lokalitet Grčko groblje u Bjeluši ukazuje na kultno mesto koje se kroz različite periode koristilo kao nekropola. Moglo bi da se radi o preistorijskim humkama, srednjovekovnoj nekropoli sa stećcima ili groblju iz nešto novijeg perioda sa spomenicima u obliku takozvanog studeničkog krsta. Ariljski kraj ima svega od pomenutog“, objašnjava Ljiljana Mandić.

Video:Dejan Veselinović

Naša sagovornica, koja je napisala knjigu „Antičke nekropole jugozapadne Srbije“, dodaje da se dešavalo da meštani odnose arheološke kamene spomenike ili druge predmete i koriste u razne svrhe. Najčešća ornamentika, odnosno ukrasi na drevnim spomenicima ovih prostora su luk i strela, mač, ljudske figure i drugi.


Nadgrobni spomenici kao građevinski materijal

Sam lokalitet Grčkog groblja u Bjeluši nalazi se pored asfaltnog puta na šljunkovitom terenu. Na jednom delu meštani su vadili šljunak sačinjen od sitnog pločastog kamenja neobične zelenkaste boje koji su koristili za nasipanje lokalnih puteva i tom prilikom pronalazili humke sa kostima ili čitavim skeletima koji su bili toliko stari da su se pri pomeranju pretvarali u prah.

 Foto:Dejan Veselinović

Dimitrije Radosavljević u svojoj knjizi „Bjeluša“ opisivao je kamene spomenike sa simbolima i legende vezane za ovo neobično mesto i navodi da su većinu kamenih spomenika meštani nekada odnosili i koristili kao materijal za građevine. Ovaj pisac je smatrao da su ovde sahranjivani pokršteni Sloveni, a pošto je hrišćanstvo primljeno od Grka i groblje je nazivano Grčko-pravoslavno ili Grčko groblje. Takođe, Radosavljević je ovaj lokalitet dovodio u vezu sa dva drevna manastira koji su nekada postojali u ovom selu.

Na kraju, možemo zaključiti da ovo staro groblje svakako zaslužuje da se na dostojan i prikladan način obeleži i zaštiti od daljeg skrnavljenja.

Užice izabralo najbolje sportiste svih vremena(FOTO GALERIJA)

Užice Oglasna Tabla/piše:Dejan Veselinović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla