OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Nečista krv“ otvorila 24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“

Predstavom „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu podignuta je zavesa na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, čiji je ovogodišnji slogan „Ko je junak našeg doba?“.

Publiku je u holu Narodnog pozorišta dočekala izložba fotografija prošlogodišnjeg festivala, delo Radovana Baje Vujovića, a koju je otvorio prof. dr Radivoje Dinulović, arhitekta i prijatelj Festivala.

Festival je otvorio Branislav Žaga Mićunović, reditelj, profesor glume, ministar kulture Crne Gore u više mandata, raniji ambasador Crne Gore u Srbiji, dobitnik „Ardaliona“ i potpora Festivala od njegovog nastanka:

„U večitoj potrazi ima li junaka, ko je i kakav je, znamo ohrabreni da ga ima, možda naseljeni strahom i brigom za goli život nismo u stanju da ga prepoznamo. Jugoslovenski pozorišni festival je junak našeg doba zato što nadilazi nevolje regiona i šalje jasne poruke kako je moguće biti i hrabar i istrajan i naklonjen zajedništvu.“

„Definisan kao festival „Bez prevoda“ jasno nam je ukazao na to da je moguće živeti u zajedničkom prostoru, ne samo jezika, prostora sa 16 miliona stanovnika i svih prednosti koje ta činjenica sa sobom nosi, već i potrebe za dubokim smislom prožimanja i života i kulture“, naveo je Mićunović.

Predstava „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda osam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od kojih je sedam takmičarskih i jedna u čast nagrađenih.

Pored „Nečiste krvi“ na repertoaru će biti i dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta:“Lorencačo“ Alfreda de Misea, a u režiji Borisa Liješevića i „Vrat od stakla“ po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame izvodi Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Na repertoaru su i dve predstave iz Sarajeva. Kamerni teatar 55 Sarajevo na užičkoj pozornici igra „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića, dok Narodno pozorište Sarajevo izvodi „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta, a u režiji Paola Mađelija.

Satirično kazalište Kerempuh Zagreb gostuje sa predstavom „Blue moon“ po tekstu Damira Karakaša i u režiji Borisa Liješevića.

Predstava „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ se zatvara u utorak, 12. novembra dodelom „Ardaliona“ i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta Užice.

Izvor: Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Upis prvaka onlajn od 1. juna

Oglasna Tabla

Данас славимо Вазнесење Господње – Спасовдан

Oglasna Tabla

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom

Oglasna Tabla

Sirogojno – jedinstven muzej na otvorenom, čuva sećanje na davno prošla vremena

Oglasna Tabla

Višegradska banja: Zdravstveni dragulj u borovoj šumi (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Toliko gladnih u svetu, a toliko novca se baca“ – naš Užičanin Milan Tošić ima malo drugačiji instagram profil od drugih

Oglasna Tabla

41. sednica Skupštine grada Užica: Usvojen drugi ovogodišnji rebalans gradskog budžeta

Oglasna Tabla

Užice dobija jedinstveno upravno mesto

Oglasna Tabla

Od 1. juna nove mere: Dozvoljena javna okupljanja do 1.000 ljudi, test na antitela 1.200 dinara

Oglasna Tabla