OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nastavljeni radovi na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave

Nastavljeni su radovi na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave sa ciljem da se zidine Starog grada, koje su pod uticajem vremena i ljudi došle u stanje u kojem jesu, sačuvaju i postanu sigurne za posetioce. Prva faza radova na konzervaciji i rekonstrukciji je završena prošle godine i njih je finansiralo Ministarstvo kulture sa oko 6 miliona dinara. Ove godine je izostala podrška Ministarstva, ali je Grad Užice izdvojio 5 miliona dinara u svom budžetu i namenio ih za nastavak radova na užičkoj tvrđavi.

Grad Užice je izdvojio 5 miliona dinara u svom budžetu za nastavak radova na užičkoj tvrđavi

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je povodom nastavka radova na tvrđavi rekao:

„Poslednjih nekoliko godina fokusirani smo na rekostrukciju i konzervaciju užičkog Starog grada koja je jedan od naših najprioritetnijih projekata. Prepoznali smo istorijsku vrednost koju imamo u našem gradu kao veliki i ozbiljan turistički potencijal a koji je bio zapostavljen više godina. Urađeno je dosta u poslednje tri godine, od onih radova na čišćenju i sređivanju koji zahtevaju manje novca do radova koji su finansijski zahtevniji.“

Petković je najavio i da će početkom oktobra biti završena izgradnja zip lajna od Čitakove stene do Starog grada

„Posle nekoliko meseci rada zajedno sa akademikom Branom Mitrovićem došli smo i do početne ideje vezane za Stari grad koja podrazumeva da uradimo viseći most sa magistralnog puta do zidina, da na brdu sa desne strane pri ulasku na Stari grad bude izgrađen ugostiteljski objekat sa panoramskim pogledom na Užice, koji će uz rekonstrukciju dubrovačkog puta predstavljati jednu ozbiljnu turističku ponudu koja će privlačiti desetine hiljada turista“, rekao je Petković.

Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva

„Ove godine fokusiraćemo se na konsolidaciju zidina srednjeg grada i arheološka istraživanja ulazne kapije. Na taj način doći ćemo do podataka kako je izgledala kula kako bismo mogli da izvršimo njenu obnovu i delimičnu rekonstrukciju. Ovaj projekat je prvi na listi prioriteta našeg Zavoda i očekujemo da ćemo u što kraćem periodu uspeti da u potpunosti realizujemo neke preventine i hitne intervencije na tvrđavi kao i da ćemo što pre završiti kozervatorske i restauratorske radove a nakon toga i radove na povezivanju turizma i kulture kako bismo privukli turiste“, rekao je Ivan Milunović, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Procena je da je potrebno oko 60-70 miliona dinara kako bi se uradili svi neophodni radovi na konzervaciji i rekonstrukciji tvrđave.

Gradonačelnik Petković je najavio i postavljanje dva jarbola na Starom gradu u narednim mesecima na kojima će biti istaknute zastava Republike Srbije i zastava grada Užica.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Otvaraju se nove fabrike u Zapadnoj Srbiji: Čačku, Požegi, Ivanjici i na Maljen

Oglasna Tabla

Nađa, devojka koja je oduševila obradama Mocartovih dela: Uzor mi je Dučić, ali gradim svoj stil

Oglasna Tabla

Uređuje se Memorijalni kompleks Kadinjača – Nove staze za bezbednije kretanje posetilaca

Oglasna Tabla

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi “greje” klupe i zašto

Oglasna Tabla

Zlatiborski hoteli počeli sa radom (VIDEO)

Oglasna Tabla

„Hajdučka tepsija“ – Izvrsno jelo naših predaka

Oglasna Tabla

LU Zlatibor: Nadoknada štete od divljih svinja prema propisima

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 30. maj

Oglasna Tabla

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla