0.4 C
Uzice
фебруар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Najzagađeniji gradovi u Srbiji: Varamo se ako i dalje mislimo da su to Pančevo i Bor, kao i da ne utičemo i sami na ovakvu situaciju

 

-Oko 80 odsto emisije štetnih gasova se emituje prilikom proizvodnje toplotne energije, a najveći zagađivači vazduha u Srbiji su individualna ložišta, jer ih ima u velikom broju – kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Beograd i Užice važe za najzagađenije gradove u Srbiji, obzirom na količinu vozila, industrije, a naročito zimi kada se dosta loži. Nivo zagađenja varira na dnevnom nivou, na šta najviše utiču vremenske prilike. Ipak, pored Beograda i Užica, po ovoj negativnoj statistici prednjače i Valjevo, Kosjerić, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Subotica.

Gledano po regionima, u Vojvovini su Subotica i Sremska Mitrovica imali najlošiji kvalitet vazduha na osnovu rezultata ocenjivanja kvaliteta vazduha u 2016. godini.

Subotica je, prema Zakonu o zaštiti vazduha, u toj trećoj kategoriji vazduha, odnosno najniža kategorija koja predstavlja prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

U Uredbi kojom je utvrđena lista kategorija kvaliteta vazduha po zonama za navedenu godinu, a koju je Vlada Srbije usvojila 8. marta ove godine, u treću kategoriju spada i Sremska Mitrovica, ali i u drugim delovima Srbije – teritorije gradova Kragujevac i Valjevo, kao i aglomeracije (zona od više od 250.000 stanovnika) Beograd i Užice.

Ostale zone i aglomeracije utvrđene pomenutom uredbom spadaju u prvu kategoriju kvaliteta vazduha gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju. U toj takozvanoj kategoriji čistog ili neznatno zagađenog vazduha, na opšte iznenađenje, nalaze se Pančevo, Bor, Niš i Novi Sad!

Kako su za Telegraf rekli u Ministarstvu zaštite životne sredine, na zagađenost vazduha pre svega utiče gustina naseljenosti, industrijska proizvodnja, dok u nekim gradovima posebno udela u zagađenosti vazduha ima geografski položaj, kao što su gradovi Užice i Kosjerić.

– Oko 80 odsto emisije štetnih gasova se emituje prilikom proizvodnje toplotne energije, a najveći zagađivači vazduha u Srbiji su individualna ložišta, jer ih ima u velikom broju. U Beogradu je zimi povećana zagađenost vazduha upravo zbog velikog broja individualnih ložišta.

Izvor:telegraf.rs/S.V.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za zastupnika FK zbog utaje poreza

Oglasna Tabla

Haos u čajetinskoj skupštini, umalo tuča, od pretnji do psovanja majke

Oglasna Tabla

Raspust za đake u Užicu produžen za još jednu sedmicu, do 1. marta!

Oglasna Tabla