21.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Najbolja je jutarnja gimnastika

Da bi trening i po velikoj vrućini bio zdrav savetuje se odabir vežbi laganijeg intenziteta, dok bi trebalo da se izbegavaju veći aerobni napori.

VRUĆINA ne mora nužno da vas natera da prestanete sa rekreativnim aktivnostima. Potrebno je samo malo više opreza i možete i leti da uživate u održavaenju dobre telesne forme. Da bi trening i po velikoj vrućini bio zdrav savetuje se odabir vežbi laganijeg intenziteta, dok bi trebalo da se izbegavaju veći aerobni napori, kao što su trčanje i vožnje bicikla.

Najbolje je ako vežbate u ranim jutarnjim satima, jer telo se tako priprema za lakše obavljanje dnevnih aktivnosti u najtoplijem delu dana. Ako imate vremena i mogućnosti, dobra ideja je da odete negde u šumu ili veći park, gde je prijatnije i ima prirodnog hlada.

Letnji trening podrazumeva i pravilnu ishranu koja obiluje povrćem, voćem, žitaricama i proteinima.

Predlažemo vam nekoliko jednostavnih vežbi. Pre njihovog izvođenja slobodno možete da skratite zagrevanje, jer telo je leti već samo po sebi dovoljno zagrejano.

Polučučnjevi

Raskoračni stav, ruke stavite iza leđa, a noge blago savijte u kolenima. Jedna noga je malo ispred druge. Ovo je osnovni položaj iz kog treba da se rade polučučnjevi, u početku tri puta po 10, a zatim se vežba ponavlja sa drugom izbačenom nogom. Aktivnost traje do dva minuta, a efikasno angažuje mišiće nogu, stomaka i zadnjice.

Zvezda

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, ruke su pored tela. Skočite uvis šireći ruke i noge. Kad se dočekujete na zemlji, kolena treba da budu blago savijena, a ruke i noge skupljene. Skačite u početku 30 sekundi, pa postepeno povećavajte vreme vežbanja.

Izdržaj

Kod vežbi koje podrazumevaju izdražaj nisu potrebna ponavljanja jer se efekat postiže „izdržavanjem“ sopstvene telesne težine. Osnovni položaj u ovoj vežbi je kao za sklek. Stopala su spojena i oslonjena na prste, a težinu prebacite na podlaktice. Laktovi i ramena moraju da budu u ravni. Leđa su prava, kičma ne sme da se izvija u luk. Kod izdržaja je najvažnije da telo bude potpuno ravno. Stegnite trbušne mišiće i ostanite u ovom položaju 30 sekundi za početak. Izdržaj radite svakog dana, povećavajući vreme za 10 do 15 sekundi.

Kukovi

Lezite na leđa, kolena su savijena, a stopala i dlanovi na podu. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka. Podignite kukove tako da telo od ramena do kolena bude potpuno ravno. Savijte desnu nogu i primaknite je prsima. Ispravite nogu, ali stopalo mora da bude ispruženo. Ponavljajte vežbu menjujući strane 60 sekundi.

Izvor:novosti.rs/V. N.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla