13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Nagrađeni najbolji literarni radovi osnovaca na temu ekologije (VIDEO)

U Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ održana je peta sednica Eko odbora, ujedno poslednja u ovoj školskoj godini. Povod okupljanja bilo je obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine, ali i uručivanje vrednih nagrada učenicima i predstavnicima škola od strane stalnog partnera – Udruženja građana „Zlatiborski krug“.

Sednica Eko odbora bila je prilika da se napravi rezime svega onoga što je urađeno u ovoj školskoj godini. Svi planovi su uglavnom realizovani, kaže koordinatorka Eko škole Zorica Milosavljević, osim izleta u Dobroselicu i Gostilje, koji su planirani nakon završetka nastavne godine.

„Mi smo ove godine toliko toga ostvarili. Obeležili smo puno ekoloških datuma. Ponosni smo na sve konkurse koje smo realizovali u okviru Eko škole, počevši od „Velikog lova na biljke“, „Svaka limenka se računa“. Uspešno smo učestvovali na konkursu „Mladi eko-reporteri“ gde su naši učenici osvojili prvo mesto u Srbiji. Projekat „Veliki lov na biljku“ smo završili, predali smo radove tako da očekujemo rezultate. Već dve godine zaredom dobijamo nagradu u protivvrednosti od 20 000 dinara. Svo ovo cveće u školi, to je ustvari naša donacija, rezultat rada Eko škole i nagrada za učešće u projektima“, ističe Milosavljevićka.
Eko škola ima veoma dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, javnim preduzećima i ustanovama koje se rado odazivaju na učešće u brojnim aktivnostima, a unapređena je saradnja sa organizacijama i udruženjema. Stalni partner UG „Zlatiborski krug“, je u okviru projekta „Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina“ raspisalo literarni konkurs koji se ticao tema o prirodi, na koji su se javili učenici svih škola sa teritorije opštine Čajetina.

„Pristigao je veliki broj radova. Učenici su veoma afirmativno pisali, dajući pozitivne, lepe primere šta bi oni uradili da se promeni nešto u vezi sa zaštitom životne sredine. Ono što je nama važno je da smo shvatili da učenici zaista imaju svest o tome kako treba sačuvati planetu. UG „Zlatiborski krug“ je pripremilo prigodne nagrade za učenike, a knjige je donirala OŠ „Dimitrije Tucović“, kaže Jagoda Jeremić iz UG „Zlatiborski krug“.
Pored nagrada za učenike UG „Zlatiborski krug“ OŠ „Dimitrije Tucović“ doniralo je dve mašine za šivenje koje će biti smeštene u asistivnom centru.

„Škola u Čajetini je pionirska u mnogim oblastima, tako da je i asistivni centar, koji je pokrenut u školi, prvi u ovom delu Srbije. Sada ćemo uz sve aparate imati i dve mašine koje će se koristiti za pravljenje igračaka od tekstila koji se skuplja u okviru akcija koje pokreću deca i nastavnici ove škole“, rekla je Vesna Belčević iz UG „Zlatiborski krug“.

Na sednici Eko odbora bilo je reči i o planiranju tradicionalne manifestacije Eko vašara – projektnog dana Eko škole koji će se održati u petak, 14. juna u parku u Čajetini.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla