3.4 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA USKORO ŠEKSPIROV „KRALJ LIR“

U Narodnom pozorištu u Užicu, u toku su probe predstave „Kralj Lir“, čija se premijera očekuje krajem meseca. Predstavu režira Ivan Vuković, kome će to biti druga režija u našem pozorištu. Podsećanja radi, Vuković je 2015. godine, režirao predstavu „Svrati reče čovek“, po tekstu Ivana Velisavljevića, koja je višestuko nagrađena na festivalu „Joakim Vujić“, a učestvovala je u na 20. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“.

 Premijerom „Kralja Lira“, Narodno pozorište Užice, pridružuje se obeležavanju 400 godina od smrti Vilijama Šekspira. Na scenama Srbije, od 1873. godine, ovaj komad je izveden četrnaest puta, mahom na scenama novosadskih i beogradskih pozorišta (poslednji put, 2005. godine, u Ateljeu 212, sa Ljubom Tadić u naslovnoj ulozi). Na sceni užičkog teatra, ova Šekspirova tragedija se izvodi po prvi put, anaslovna uloga poverena je čuvenom užičkom glumcu Slobodanu Ljubičiću.

 Osim Ljubičića, u podeli se nalaze i: Goran Šmakić, Branislav Ljubičić, Aleksandar Vučković, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Vahidin Prelić, Nikola Penezić, Andrijana Simović, Biljana Zdravković, Tijana Karaičić i Mileta Petrović.. Za dramaturgiju je zadužen Slobodan Obradović, scenografiju Tamara Bušković i kostimografiju Snežana Kovačević.

Zanimljivo je to, da na matičnoj sceni, užička publika nije imala priliku da uživa u jednom Šekspirovom komadu više od petnaest godina, tačnije od 2000. godine, kada je sa velikim uspehom premijerno izvedena predstava „Bogojavljenska noć“, u režiji Branka Popovića.

Izvori:www.teatar.rs

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pronađeno beživotno telo Milutina Milenkovića iz Luka

Oglasna Tabla

Naučnik tvrdi: Odlazak na posao pre 10 ujutro je vid „moderne torture“

Oglasna Tabla

Cvetna večera

Oglasna Tabla