8.8 C
Uzice
април 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Na Đetini replika Kasapčića mosta

Urađeno idejno rešenje za izgradnju turske ćuprije u Užicu, koju su srušili Nemci prilikom povlačenja 1944. 

Grad Užice rešen je da izgradi repliku turskog Kasapčića mosta na reci Đetinji, biser nekadašnje varoši, koji su Nemci uništili 15. decembra 1944. godine, u želji da uspore kretanje partizanskih jedinica. Idejno rešenje mosta dostavljeno je turskoj razvojnoj agenciji “Tika”, posle razgovora sa ambasadorom ove zemlje.

– Prilikom nedavne posete, turski ambasador u Srbiji, njegova ekselencija Tanžu Bilgič istakao je da naša dva naroda dele zajedničku istoriju koja može biti temelj za zajedničku budućnost. Sastanku je prisustvovao i Mehmed Bajrak, direktor Turske razvojne agencije, koja investira u različite razvojne projekte u Republici Srbiji – saopšteno je iz Gradske kuće. – Rekonstrukcija Kasapčića mosta bila je centralna tema razgovora. Ovaj posao, uz rekonstrukciju užičkog Starog grada, može biti zanimljiv za podršku Republike Turske.

Grad Užice je zahvaljujući arhitektama Ivanu Petronijeviću i Saši Novakoviću obezbedio idejno rešenje Kasapčića mosta sa preliminarnim investicionim troškovima.

Na izmaku 1944. godine, građani Užica su od nemačkih snaga tražili da most ne ruše, objašnjavajući da se reka može lako pregaziti i da most nema nikakav značaj za napredovanje partizanskih jedinica. Odgovor je bio, “da Nemačka trpi razaranje svojih daleko drevnijih starina”. Zatim je Kasapčića ćuprija razneta eksplozivom, kao i još jedan čuveni užički Đulića most.

Izvor:/www.novosti.rs
Kasapčića ćuprija Foto Grad Užice

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla