-6 C
Uzice
фебруар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

NA DANAŠNJI DAN UMRO JE NIKOLA TESLA (7.1.1943.)

Na današnji dan 1943. u New Yorku je umro Nikola Tesla. Tesla je rođen u malom selu Smiljan u Lici pokraj Gospića 10. srpnja 1856. godine. Za života je zadužio čovječanstvo svojim izumima i otkrićima bez kojih moderni život ne bi bio zamisliv. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja, te patentirao više od 700 izuma!

Išao je u Gimnaziju u Gospiću i Karlovcu, a potom 1875. upisao Visoku tehničku školu u Grazu. Radio je u Budimpešti, a potom i u Parizu u Edisonovoj telefonskoj podružnici. U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD, gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona. Iznio je Edisonu svoje zamisli o izmjeničnoj struji, no nije nailazio na razumijevanje.

Godine 1885. osnovao je Tesla u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica (elektrolučna svjetiljka), a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje.

U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora. Tim je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Spomenimo i da je 10. srpnja proglašen Nacionalnim danom Nikole Tesle i danom znanosti, tehnologije i inovacija. U linkovima ispod pročitajte zanimljivosti o Teslinom životu.

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Spasli vuka iz zaleđene reke misleći da je pas

Oglasna Tabla

On je večeras upucan na Voždovcu: Dva metka u leđa trenera bokserske reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri rane subote i raspusti kraći za dan

Oglasna Tabla