23.9 C
Uzice
август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MUP UPOZORAVA RODITELJE I NASTAVNIKE: OPASNA IGRA „PLAVI KIT“ STIGLA U OKRUŽENJE

FORMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom video igre „Plavi kit“ koja kruži internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

Igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, objašnjava se u saopštenju.

Do sada se ubilo 130 dece

Igrica „Plavi kit”, zbog koje je 130 dece izvršilo samoubistvo, proširila se na Hrvatsku. Stručnjaci upozoravaju da bi uskoro mogla da stigne i u Srbiju.

Nastala je u Rusiji, a igra se tako što nepoznata osoba putem društvene mreže igračima (mladima) šalje niz naredbi tokom 50 dana. Izazovi variraju od buđenja usred noći do vrlo ekstremnih, kao što je samopovređivanje. Poslednjeg dana, igrači dobijaju instrukcije da izvrše samoubistvo.

Brzo se širi

Tatjana Matić iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, kaže za “Blic” da dosad nisu imali prijavu izazov igara.
– Granica izazova podigla se zbog brzog prenošenja informacija, odnosno fotografija i video-snimaka koji se dele na mreži (npr. selfi na ivici provalije) – objašnjava Matić.

Kada je u pitanju “Plavi kit”, dodaje, posebno je važno da se deca edukuju o tome da ne ulaze u komunikaciju sa nepoznatih naloga.

– Skoro svakoga dana u novinama se pročita vest da je neko poginuo ili ozbiljno povređen u želji da napravi dobar selfi ili odgovarajući na izazove vršnjaka. Izazovi najčešće podrazumevaju fotografisanje na potencijalno opasnim površinama ili snimanje kratkog videa s ciljem samopovređivanja radi zabave – naglašava ona i dodaje da je takođe i sajt ask.fm uticao na mnoge tragične ishode mladih i dece.

Pričajte sa decom

Psiholog Marija Nejdin savetuje roditeljima da razgovaraju s decom, ali da im ne govore detalje vezane za opasne igrice.

– U suprotnom će probuditi interesovanje kod dece jer njima u tim godinama treba adrenalin, a ona dokazuju da su odrasla i jaka. Treba im objasniti da ne preuzimaju aplikaciju i stalno razgovarati s njima trudeći se da im se podigne kritičnost za sadržaje na internetu – priča Nadejinova.

Poziv za pomoć

Svi građani (i deca) besplatnim pozivom na broj 19833 mogu dobiti savete u vezi sa bezbednošću dece na internetu, prednostima i rizicima.

Izvor: Blic

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla