11.7 C
Uzice
мај 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Moguća saradnja užičkih poljoprivrednika i nemačke kompanije u proizvodnji kornišona

Na današnjoj prezentaciji u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Užice poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada imali su priliku da u sklopu programa koji realizuje Poljoprivredna stručna služba razgovaraju sa predstavnicima nemačke kompanije Karl kuehne koja se bavi koopercijom i proizvodnjom industrijskih krastavaca kornišona.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić je istakao da je Grad Užice poučen pozitivnim iskustvom koje ova kompanija ima u Sremskoj Mitrovici zainteresovan da pruži podršku kako poljoprivrednim proizvođačima tako i nemačkim partnerima kako bi se ovaj koncept razvio u Užicu.

Da bi ovaj koncept zaživeo potrebno je da se dovoljan broj poljoprivrednih proizvođača zainteresuje za ovakav oblik saradnje. Po rečima direktora PSSS Užice Ljubodraga Pantelića do sada je proizvodnja kornišona u užičkom kraju bila nestabilna jer su cena i tržište bili nesigurni i promenljivi a sa ovim konceptom bi se taj problem rešio.

„Nemačka kompanija je zainteresovana da sarađuje sa koperantima koji uzgajaju kornišone na 2 hektara što znači da bi 20 proizvođača sa po 10 ari imalo mogućnost da se bavi ovom vrstom povrtarske proizvodnje“, rekao je Pantelić.

Generalni menadžer ove kompanije u Srbiji Sebastijan Kajnel je istakao da kompanija već četiri godine posluje u Bosni a od prošle godine i u našoj zemlji u Sremskoj Mitrovici. Cilj je da se proizvodnjom bave manja porodična gazdinstava na površinama 5-10 ari kako bi u krugu porodice mogli uspešno da obrade zasad.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Park dečije radosti „Beli Jelen“ 1. juna vam poklanja preko 50 vrednih poklona

Oglasna Tabla

Nova pravila za zapošljavanje u javnom sektoru?

Oglasna Tabla

Mitrović Milan prvak Srbije u polumaratonu

Oglasna Tabla