9.8 C
Uzice
април 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Ministar poljoprivrede sazvao hitan sastanak sa malinarima

Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, izjavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

Proizvođači malina najavili su za 22. jun miran protest automobilima kroz sve gradove, zbog niske cene malina od 50 do 80 dinara po kilogramu i zaustavljanja otkupa tog voća na jugu Srbije zbog malih kapaciteta hladnjača.

„Ministar je razgovarao u nedelju i ponedeljak sa vlasnicima hladnjača i obećao proizvođačima da će oni morati da vrate cene na 125 do 135 dinara, koliko su nudili pre mesec dana“, rekao je Radović.

Proizvođači maline traže od države da razbije, kako je Radović rekao, monopolsko dogovaranje otkupljivača o otkupnim cenama malina. Radović je rekao da su cene maline na svetskom tržištu pale manje od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, i da je „nedopustivo da domaći otkupljivači ucenjuju proizvođače tako niskim cenama“.

„Malinarima se ne isplati da beru to voće i prodaju za 50 do 80 dinara, već očekuju oko 1‚75 evra, ili oko 210 dinara“, rekao je Radović.

On je istakao da proizvođači maline neće brati to voće u slučaju da otkupljivači ne podignu cenu, već će pustiti da propadne.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla