10.9 C
Uzice
фебруар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ministar Nedimović najavio otvaranje fabrika za preradu maline u Arilju i Požezi

Tokom jučerašnje posete Sevojnu, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za poljoprivredu, Branislav Nedimović, najavio je izgradnju fabrike za preradu maline u Arilju i još jedne iste takve u Požezi.

„Potpisan je Memorandum o razumevanju između kompanije iz Arilja i druge kompanije čije je sedište u Mađarskoj. Obaveza srpske strane jeste da obezbedi kooperante odnosno dovoljnu količinu sirovine, da obezbedi lokaciju, koja će biti u Arilju, a sa mađarske strane obaveza je da obezbedi finansijska sredstva, tehnološku opremu i desetogodišnji ugovor o izvozu prerađene maline iz fabrike koja će se graditi u Arilju“, rekao je Nedimović.

Prema rečima ministra, kapacitet fabrike je obrada 5.000 tona maline druge klase, namenjene za industrijsku preradu i upravo je to obaveza srpske strane da kroz kooperante obezbedi.

„Ako znamo da se u Srbiji godišnje proizvede više od 70.000 tona maline, na ovaj način rešavamo problem potražnje ove vrste maline, koja do sada nije mogla da nađe kupca na tržištu. Pored Arilja i Požege, planirano je otvaranje sigurno još jedne fabrike za preradu maline na teritoriji Srbije“, kazao je Nedimović i dodao da se sa dve tri fabrike ovakve vrste može rešiti problem malinarstva odnosno problem sa plasmanom ove vrste robe.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tri kategorije za porodilje

Oglasna Tabla

Cene rominga u regionu od 1. jula niže 25 odsto, potpuno ukidanje 2021. godine

Oglasna Tabla

FK Sloboda-FK Javor Ivanjica – prijateljska utakmica

Oglasna Tabla