15 C
Uzice
март 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

15. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća. Uzrok je pojačana zapaljenska reakcija pluća na inhalativne agense koja dovodi do progresivne opstrukcije disajnih puteva. Usko je povezana sa hroničnim korišćenjem duvana.

Hroničnu opstruktivnu bolest pluća čine tri posebne bolesti: hronični bronhitis, emfizem pluća i bolest malih disajnih puteva , odnosno hronični bronhiolitis odraslih. Od ove bolesti obolevaju ljudi stariji od 45 godina, mada je ima i kod mlađih.

Osnovni simptomi ove bolesti su dugotrajan kašalj i iskašljavanje u trajanju oko 3 meseca u 2 godine unazad. Često je, na žalost, pacijenti mešaju sa astmom što samo odgađa odlazak kod lekara i pravo dijagnostikovanje. Karakteristika i jedne i druge bolesti jeste gušenje, ali je mehanizam nastanka bolesti drugačija. Najveći faktor rizika je pušenje, ali može biti posledica aerozagađenja, naslednog faktora, neodgovarajućeg radnog mesta i slično.

Hronična opstruktivna bolest pluća se leči otklanjanjem faktora rizika, uključujući bronhodilatatore za širenje disajnih puteva. Prioritet imaju disajni bronhodilatatori, a obavezne su i vakcinacije jer su ovi pacijenti podložni akutnim respiratornim infekcijama. Takođe se u terapiju uključuju i vežbe za disanje koje jačaju respiratornu muskulaturu.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crkva Svetog Ahilija Arilje

Oglasna Tabla

Porodica iz Kosjerića već tri generacije POŠTUJE NEOBIČAN ZAVET i uspomenu na čoveka kog nikada nisu upoznali, a sve zbog MOLBE JEDNE ŽENE

Oglasna Tabla

Ranč Orlovo gnezdo, Duškovci

Oglasna Tabla