16.9 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MALINARI: USKORO BLOKIRAMO HLADNJAČE?

Neko se ovde opasno pravi lud, zaključak je malinara, svih udruženja. 

VLADA Srbije na sastanku održanom u Beogradu nije uspela da pomiri interese proizvođača i izvoznika „crvenog zlata“ o otkupnoj ceni za ovogodišnji rod. Rešavanje problema na neregulisanom tržištu maline ipak je počelo, pa će radno telo do 13. jula analizirati tržište i pokušati da pomogne „zaraćenim stranama“ da dođu do kompromisa. Malinari traže da se cena oko koje se postigne dogovor primenjuje i za rod koji su već predali hladnjačarima.

U ariljskom kraju gde se uprkos širenju zasada po Srbiji nalazi više od 80 odsto domaće proizvodnje „crvenog zlata“, otkupna cena je trenutno 100 dinara. Hladnjača „Stanić“ svojim kooperantima nudi 143, a samo na jednom mestu porasla je na 160 dinara. U Mačvi je cena od 100 do 130, na jugu od 100 do 120 dinara, pa malinari traže da se utvrdi jedinstvena cena za celu državu.

– Sadašnje stanje je neprihvatljivo, moramo dostići tržišnu cenu pre poslednje „ruke“ branja koja počinje krajem iduće nedelje – ističu malinari. – Toplotni udari su prepolovili rod i berba je praktično gotova u nižim predelima, dok je u višim na polovini. Izvozne cene su i dalje daleko iznad otkupnih, pa je jasno kod koga ostaje novac. Akontna cena do koje dođemo posle analiza tržišta pod okriljem Vlade Srbije, mora se primenjivati za sav predati rod, kao iznos ispod kog se ne može ići. Smatramo da je to 200 dinara.

Ako promena cene ne bude, kažu, spremni su da blokiraju hladnjače.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla