0.7 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MALA MATURA 2017: POSEBNE MERE BEZBEDNOSTI U „SUMNJIVIM“ ŠKOLAMA

Testovi za malu maturu su odštampani i spakovani u sigurnosne kese, i planirano je da u utorak, policijskim “maricama”, krenu iz Beograda i budu dostavljeni školskim upravama širom Srbije, potvrđeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Odštampano je gotovo 73.000 testova za svaki od ispita, za generaciju koja broji 69.000 malih maturanata.

Republička upisna komisija je u ponedeljak na sednici precizirala poslednje detelje priprema i samog polaganja.

– Ove godine smo posebnu pažnju posvetili bezbednosnim merama, kako ni najmanji detalj ne bi doveo u sumnju regularnost ispita. Zbog toga ne želimo da objavljujemo ni naziv štamparije u kojoj su testovi izrađeni – kaže, za “Novosti”, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. – Svi primerci testova koji su ostali kao otpad u procesu štampanja uništeni su u prisustvu komisije. Preduzećemo i dodatne mere provere u školama u kojima su prethodnih godina uočene velike nesrazmere između uspeha učenika u školi i postignuća na završnom ispitu. Supervizori su zaduženi da sve vreme budu u školi i napišu detaljan izveštaj u kome treba da ukažu i na najmanju nepravilnost, ukoliko je negde bude.

Direktori će u sredu ujutru, do sedam časova, moći da preuzmu testove u školskim upravama, a sami će odlučivati da li im je za to potrebna pratnja policije ili ne. Testovi stižu u sigurnosnim kesama i biće otvoreni neposredno pred samo polaganje.

 Testiranje u sredu ujutru

Prvi test učenici polažu u sredu od devet časova, i to iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugog dana mali maturanti rešavaće zadatke iz matematike, a testiranje će takođe početi u devet i trajati do 11 časova. U četvrtak u isto vreme počinje rešavanje kombinovanog testa. Učenici u školu moraju da dođu najmanje pola sata pre početka testiranja.

Izvor:novosti.rs/I. Mićević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović: „Moj otac za mene je najbolji trubač“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Užice, grad koji je bio republika

Oglasna Tabla

Počeli geotehnički istaržni radovi za potrebe izgradnje mosta na Starom gradu

Oglasna Tabla