6.8 C
Uzice
април 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ljubiša Virić: Za opstanak na selu značajna podrška lokalne zajednice

„Od 1970. godine sam non-stop za volanom“, započinje priču Ljubiša Virić iz Krive Reke. „Za 48 godina nikada nisam imao „kiks“ u saobraćaju, niti sam duvao balon. Ni dan – danas me ne zaustavlja milicija. Kad sednem za volan nikad nisam koristio alkohol, ni danas ga ne koristim. Imao sam kamion koji sam prvenstveno koristio za nabavku stočne hrane i prevoza stoke“.

U to vreme pa do devedesetih Ljubiša se bavio tovom stoke: bikova, krava, ovaca i svinja. Imao je preko hiljadu tovnih piladi. Od stoke koja se pripremala leti, zimi se vršila prerada i sušenje. U proizvodnji je učestvovala cela porodica, supruga, sinovi i snahe. Pored toga bavili su se i proizvodnjom mleka. Predavali su dnevno 150 litara.

Međutim, sada je situacija sasvim drugačija. Zbog loše računice u poslovanju, Ljubiša se danas bavi samo ovčarstvom. Pomažu mu sinovi Milomir i Milija sa svojim porodicama.

„2017. godine otišli smo u Sjenicu i kupili 50 sjeničkih umatečih ovaca. To smo uradili uz pomoć opštine Čajetina koja nam je izvršila povraćaj od 50% sredstava, što nam je uveliko pomoglo u kupovini grla“, objašnjava Milija, mlađi Ljubišin sin. „Odlučili smo se za ovu rasu jer smatramo da je dosta otpornija i izdržljivija za ovo naše planinsko podneblje. Daje dobar kvalitet mesa, a i vuna je kvalitetna, dobija se četiri kilograma vune po ovci. Plodnost ovaca je izuzetno dobra. Jagnje se dva puta godišnje i pretežno ojagnje po dvoje jagnjadi“.

Virići imaju i dva umatičena ovna koja su nabavljena na sajmu ovaca, takođe u Sjenici. Jedan ovan je od prošle, a drugi od ove godine. Od prošlogodišnjeg ovna ostavljeno je desetoro ženskih jagnjadi, a od ovogodišnjeg jagnjenje je još u toku. Preko cele godine ovce su na paši, jer Virići imaju dosta pašnjaka, što se i odražava na kvalitet ovaca i jaganjaca. Planovi za dalje su da se stado uveća bar do sto grla. Pošto u domaćinstvu živi trinaestoro čeljadi imaće ko i da radi, tako da ovo seosko domaćinstvo ima budućnost.

„Zahvaljujući opštini Čajetina koja je pomogla razvoj infrastrukture u ovom selu, uveliko nam je pomogla opstanak ovakvih domaćinstava kao što je naše“, zaključuje Milija Virić i stoji iza ovoga što je rekao.

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor: Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kraljica zdravlja koja čuva srce, živce i opušta mišiće: Ovih 10 namirnica su pune magnezijuma!

Oglasna Tabla

Miraz: Obaveza ili sramota za žene? Kako se nekada u Srbiji gledalo na ovaj običaj?

Oglasna Tabla

Agencije i novinari iz Mađarske prvi put u poseti Zlatiboru

Oglasna Tabla