26.3 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kraljevo, violino ne sviraj – klasiku

Danilo Anđelković moraće da se pojavi pred sudijom za prekršaje u Kraljevu zbog sviranja na javnom mestu. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnela je Komunalna policija zbog remećenja javnog reda i mira.

Danilu nije pomoglo to što je završio Fakultet muzičkih umetnosti i što izvodi klasičnu muziku. Sviranjem ispred spomenika u centru Kraljeva, prekršio je član 7 Zakona o javnom redu i miru.

„Samo su napisali kaznu. Ništa još nije naplaćeno“, rekao je muzičar Danilo Anđelković.

Kraljevčani nemaju tako često priliku da uživaju u koncertima ozbiljne muzike, pogotovo ne na otvorenom prostoru. Građani koje je anketirala ekipa RTS-a kažu da je lepo i neobično za Kraljevo da može i takva muzika da se čuje i navode da Danilo nije trebalo da bude kažnjen.

Kazna za prekršaj je od 5.000 do 20.000 dinara. Danilo ovakvih neprilika, osim u Kraljevu, nije imao u drugim sredinama. Svoje nastupe prijavljuje tamo gde je to zakonom ili uredbama regulisano.

„Prosto, taj sistem za dobijanje dozvole ne postoji u našim gradovima osim u Beogradu i Nišu. Dakle, spada u nešto nedozvoljeno, van je okvira“, kaže Danilo.

Zbog Danila i drugih muzičara, reagovala je i gradska uprava. Stručne službe pripremaju odluku o javnim nastupima uličnih svirača.

„Za nekih 15 dana ta odluka može da bude spremna. Drugim rečima, može na prvoj narednoj redovnoj sednici Skupštine da bude i doneta“, kaže Nenad Marković, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Muzika Vangelisa ili Paganinija neko vreme se neće čuti na ulicama Kraljeva sve dok se ne okonča suđenje Danilu Anđelkoviću ili Grad ne usvoji odluku o nastupima uličnih svirača.

Izvor: rts

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla

Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede – subvencije (video)

Oglasna Tabla

Bez kvasca i praška za pecivo: Pogačice sa sirom meke kao duša

Oglasna Tabla