0.4 C
Uzice
фебруар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Kolonija beloglavog supa na Uvcu najbrojnija na Balkanu

U tri kolonije na teritoriji Srbije izbrojano je oko 410 jedinki beloglavog supa što je najveći broj otkako se obavlja merenje. Populacija orla lešinara u našoj zemlji ujedno je i najveća na Balkanu na kome živi ukupno oko 800 ovih ptica. U Bugarskoj ima 279, a u kontinentalnom ili severnom delu Grčke 113 jedinki, dok su ornitolozi u Makedoniji izbrojali 24 primerka beloglavog supa.

Prema poslednjim podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kolonija u kanjonu reke Uvac sa 277 jedinki i dalje je najbrojnija u ovom delu Evrope. Brojnost beloglavih supova u Srbiji lane je praćena u dva navrata. Najpre tokom proleća kako bi se utvrdilo koliko je parova započelo gnežđenje i koliko je ukupno parova po gnezdećim kolonijama, a zatim u novembru kako bi se utvrdio ukupan broj ptica.

-U Srbiji je 2017. godine zabeleženo ukupno 157‒170 parova, a 142 para su započela gnežđenje. Na području Specijalnog rezervata „Uvac“ u šest gnezdećih kolonija 91 par je započeo gnežđenje a bilo je 100‒110 parova. Na području Rezervata “ Klisura reke Mileševke“ uočen je 31 gnezdeći par a ukupna brojnost je iznosila oko 32 do 35 parova, dok je u Specijalnom rezervatu prirode „Klisura reke Trešnjice“ utvrđeno je prisustvo 21 gnezdećeg para ili ukupno 25 parova- izjavio je dr Bratislav Grubač, saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Tokom redovnog monitoring u novembru prošle godine, koji je obavljen kako bi se utvrdio ukupan broj ptica po kolonijama u Srbiji u jesenje-zimskom periodu zbog važnosti potencijalne reproduktivne grupe, u klisuri reke Mileševke izbrojano je 70 do 75 jedinki, a u klisuri Trešnjice 55 do 58 jedinki.

-Tokom monitoringa kolonija beloglavog supa preduzete su i mere njihove zaštite. Rad hranilišta za beloglave supove i druge nekrofage vrste je na svim lokacijama redovan i zadovoljavajući i pored postojećih problema u vezi sa nabavkom i ograničavajućim zakonskim uslovima oko korišćenja klaničnog otpada i uginule stoke za ishranu ugroženih beloglavih supova i drugih nekrofagih vrsta. Na hranilište na Uvcu lane je dopremljeno oko 250 tona, dok je pticama u klisuri Trešnice i Mileševke servirano po 27 tona hrane – rekao je dr Grubač.

UZNEMIRAVANjE : Postoji izvesno uznemiravanje beloglavih supova na području kanjona reke Uvac usled pojačanih turističkih poseta. Dodatno treba istražiti kako izgrađene pešačke staze, vidikovci i posete turista (njihova brojnost, dužina posete i sl.) utiču na život i gnežđenje ovih ptica- kažu u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Izvor: www.varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za zastupnika FK zbog utaje poreza

Oglasna Tabla

Haos u čajetinskoj skupštini, umalo tuča, od pretnji do psovanja majke

Oglasna Tabla

Raspust za đake u Užicu produžen za još jednu sedmicu, do 1. marta!

Oglasna Tabla