OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZANIMLJIVOSTI

Knjige se sve manje čitaju, a lastiš je zaboravljen

E pa dragi današnji roditelji… prvo im stvorite naviku da redovno izlaze napolje, a onda im dajte za početak pare da sami kupe lastiš. Valjda će se za dalje snaći.   

Nekako s proleća, uvek nam dolutaju ta sećanja davna i ta mudrost slavna. A kako današnju “kreativnu” decu sve roditelji treba da nauče, kucnuo je čas da se današnja deca upoznaju i sa igranjem lastiša. Naslov – “Naučite decu da igraju lastiš”. Zapravo naslov je stari, ali je opomena nova. Opominju se roditelji, servirana im je šema kao podsetnik. Kažu – danas sve ima na internetu. Meni sam naslov izmami osmeh, a posebno kad pomislim da je roditelji eventualno trebalo da me uče toj igri. Čak ni za kupovinu lastiša nisu bili zaduženi. Sve igre  ovog sveta širile su se brzinom svetlosti, bez interneta, u svaki ćošak planete i prenosile su se s kolena na koleno bez opomene.

A danas im ni internet ne pomaže.  Imali smo mi i “Ema, Esesa, Esesa, Pipija”. Sećate se, to je ona igra u kojoj su nam obavezno smetali dečaci, a mi više volele da je igramo zbog smetnji nego zbog igre. A niko nas nije opominjao na ravnopravnost. Na našim prostorima Ema, Esesa, Esesa, Pipija imala je varijaciju na temu Ema, Esesa, Esesa, Pipi Duga Čarapa. Niko nije znao odakle nam to, ali ovo Pipija smo promenili u Pipi Duga Čarapa da bi dali neki nama znan smisao. A naravno i značaj, jer svi smo obožavali da gledamo Pipi. Tek sa pojavom interneta saznali smo šta znaci “Ema, Esesa, Esesa, Pipija”, to spelovanje ili slovkanje reči MISSISSIPI – Em, a(j), es, es, a(j), es, es, a(j), pi, pi, a(j). Objasnio čika Jergović u knjizi “Istorijska čitanka” koja ne govori o stvarnim događajima, nego o sećanju na stvarne događaje i o strategiji zaboravljanja. Knjige se sve manje čitaju, a lastiš je zaboravljen.

E pa dragi današnji roditelji… prvo im stvorite naviku da redovno izlaze napolje, a onda im dajte za početak pare da sami kupe lastiš. Valjda će se za dalje snaći.

Ako bude bez uspeha, onda ne brinite. Znamo da je to rupa u tržištu, naći će se već neko ko će otvoriti školicu lastiša za vašu decu.

A “daleko bilo”, nekada su se deca i izuvala dok su igrala lastiš…

Nisam dugo videla decu koja su izula sandale da šljapkaju po baricama, jer grad više nije mesto u kome se bezbedno kisne, i igra, i druži i živi.

Izvor: Detinjarije.com/Piše: Nataša Mojsilović

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bazen u školskom dvorištu u Solotuši ponovo u funkciji, 20 godina bio u trnju i korovu

Oglasna Tabla

Užice tuguje za Sašom

Oglasna Tabla

Dan Nacionalnog parka ”Tara”

Oglasna Tabla

Oglas za prodaju 140 vozila u državnom vlasništvu

Oglasna Tabla

Na reci Petnici dugoj samo dva kilometra nalazi se 16 ribnjaka u kojima caruje pastrmka

Oglasna Tabla

Kon: Srbija u nepovoljnoj situaciji sa tendencijom da pređe u vanrednu

Oglasna Tabla

5G mreža 100 puta brža od 4G

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu 21 novoinficirani na koronu

Oglasna Tabla

СПЦ обележава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Oglasna Tabla