9.8 C
Uzice
април 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kameni most u Dobroselici

U ataru sela Dobroselice, podno Tornika, nalazi se Prerast, pećina ili bolje reći prolaz koji predstavlja prirodnu retkost. Ovaj kameni most je od velikog istorijskog zanačaja, a danas se koristi u turističke svrhe. Udaljen je od crkve dobroseličke oko 200 metara i upravo ovih dana se završava asfaltiranje puta od crkve do pećine.

„Njen istorijski zanačaj je taj što se ovde narod skrivao od neprijatelja tokom mnogih ratova“, priča nam paroh dobroselički jerej Jovan Stojković. U ovim šupljinama se nakon Drugog svetskog rata nalazila municija, a po predanju, nalazili su čak i zlato. Iza same pećine je imanje familije Ječmenica, a do pre godinu dana se nalazila i jedna od krušaka koju je zasadio nekadašnji knez Miloš Obrenović. Kasnije kada je Miloš postao vladar on je baš iz te familije izabrao svog ministra, Aksu Ječmenicu“.

Turisti koji dolaze u crkvu dobroseličku takođe posećuju i ovu pećinu diveći se Božijim delima. Sama opština je prepoznala Prerast kao turističku lokaciju i već su uložena određena sredstva za uređivanje ovog prostora. Kroz Prerast protiče i rečica Točkovica.

„U planu nam je da uradimo i spomen česmu knezu srpskom Milošu Obrenoviću, jer je, po predanju, on ovde boravio“, završava ovu priču sveštenik Jovan Stojković.

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor: Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla