2 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

KAKO JE GRAD UŽICE DOBIO IME

ANIMAL

Iako mnogo detalja vezanih za najraniji istorijat Užica spada u domen pretpostavki, sigurno je da ovaj grad najmanje sedam vekova nosi svoje ime. Od imena Vsice koje se pominje u jednom dubrovačkom dokumentu iz 1329. godine, do verzija Oujice, Ougitse, Vschitza, Vschiza, Ussiza,Ussitza, Usitza, Užice, postoji više legendi o poreklu imena grada.

Prva legenda kaže da su za vreme Turaka, sve one koji su se protivili turskoj vlasti, zatvarali u logor opasan žicom. Kada su zatvorenike vraćali sa rada, Turci su govorili Vodimo ih u žice!“ Međutim, ova legenda isključuje mogućnost da je grad pod ovim imenom postojao pre turskog doba.
Po drugoj legendi, u Užicu su nekada davno izrađivali užad za vezivanje snopova žita koja su prodavali u mnogim balkanskim zemljama. Kako su ta užad bila mala, nazivali su ih „užice“, pa je narod i mestu dao takvo ime.

Treca legenda kazuje kako je u Užicu postojao jedan dučan koga su lopovi stalno harali. Trgovac je zbog toga oko dučana postavio žicu. Kada je palo vele, lopovi, želeči da što pre obave posao, jurnuše ne gledajući kuda idu, zapletoše se u žice i jedva se živi izvukoše. Jedan od lopova povika: „Vala, braćo, nećemo ti nikad više u žice!“ Od tada narod, srećan što se oslobodio lopova, nazva grad Užice.

Četvrta, najrealnija legenda, kaže da je grad dobio ime po uskim, dugačkim njivicama koje su se nalazile na prostoru današnjeg grada, sa obe strane reke, koje su nazivane „užice“.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla