14.3 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kada je glas na biračkom listiću važeći?

Na glasačkom listiću možete da crtate, ispisujete parole i poruke srpskim političarima. Dozvoljeno je i da šarate i da dopisujete imena svojih junaka, poput Novaka Đokovića, Betmena ili čak Baraka Obame. Takvi listići smatraće se važećim, pod uslovom da ste prethodno ispravno zaokružili i podvukli ime kandidata za koga ste glasali.

Gotovo na svakim izborima u Srbije bude u proseku oko tri odsto nevažećih listića. Neki birači na birališta izlaze samo da bi preškrabali ceo listić, imena svih kandidata, a ima i onih koji preko cele stranice ispisuju vulgarne poruke.

Ipak, sudeći po Pravilima o radu biračkih odbora za sprovođenje beogradskih izbora, građanjima je prilikom glasanja dozvoljeno gotovo sve, ukoliko se sa glasačkog listića pouzdano može zaključiti za koga su se opredelili.

Dozvoljeno i zaokruživanje i precrtavanje kandidata

Građani koji izađu na birališta glasaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena učesnika na izborima. Dozvoljeno je međutim i podvlačenje kandidata, kao i zaokruživanje ili podvlačenje imena ili dela imena predlagača kandidata.
Listić će biti proglašen važećim i ako su na njemu istovremeno zaokruženi i redni broj i naziv liste. Neće predstavljati problem ni ako se prilikom glasanja precrtaju nazivi lista ili rednih brojeva ispred njih drugih kandidata.

Izbor: Blic, Nataša Latković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Užicu otvorena izložba „Banjaluka 1918“

Oglasna Tabla

Kako je mala Iskra pobedila najtežu bolest (VIDEO)

Oglasna Tabla

Zlatibor na 41. sajmu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla