8.4 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

JUBILEJ „PRVOG PARTIZANA“: Uvek u elitnom društvu

Dobrosav Andrić, generalni direktor „Prvog partizana“ iz Užica, o jubileju fabrike i planovima. Ove godine se obeležava 90 godina rada. Ponuda se stalno obogaćuje novim kalibrima.

 Na štandu PPU uvek ima poslovnih partnera i pregovarača

IZVEŠTAČI „KALIBRA“

Nirnberški sajam oružja i opreme IWA, u svetskim okvirima je drugi komercijalni događaj ovog tipa i po veličini i značaju rangira se odmah iza „Šot šoua“ u Las Vegasu. Zamislite onda priliku za intervju sa generalnim direktorom kompanije za proizvodnju municije, koja po oceni poznavalaca zauzima drugo mesto u Evropi, a verovatno i šire. Definitivno – šansa koja se ne propušta! Kuriozitet je da sam tako nešto mogao uraditi i za sat vožnje od kuće. Kako? Jednostavno, reč je o fabrici municije „Prvi partizan“ iz Užica i direktoru Dobrosavu Andriću, koji je u veoma gustom rasporedu našao vremena za razgovor sa novinarima „Kalibra“.

Okolnosti nisu baš svakodnevne. Ove godine srpska fabrika slavi 90 godina rada, što je vidljivo istaknuto na štandu. Mnoštvo posetilaca koji se kao na pokretnoj traci smenjuju na poslovnim razgovorima sve do zatvaranja sajamskih hala, svedoči o globalnoj potražnji, ali i reputaciji našeg najuspešnijeg izvoznika namenske industrije. Za „Prvi partizan“ važi pravilo da je naručiocu dovoljno da donese konkretne specifikacije za metak – fabrika u najkraćem roku realizuje projekat. Zahvaljujući iskustvu razvojnog tima, inače veoma široka ponuda se konstantno obogaćuje novim kalibrima i laboracijama.

U proteklih devet decenija smenjivali su se turbulentni događaji, od početaka industrijalizacije kada je fabrika bukvalno bila motor razvoja čitavog užičkog kraja, pa do dislociranja proizvodnje u ratnim uslovima i nekoliko vlasničkih transformacija. Danas je to moderna kompanija sa više od 1.650 zaposlenih, koja svoje proizvode plasira širom sveta, izuzev Antarktika.

Dobrosav Andrić već punih 36 godina radi u „Prvom partizanu“, pa se slobodno može reći da je neodvojivi deo kompanije, a sa tom ocenom slažu se i zaposleni. Kao generalni direktor, Andrić jasno definiše zacrtane prioritete: podizanje opšteg kvaliteta, unapređenje bezbednosti i modernizacija proizvodnje su stalni zadaci. Energičan i uspešan, stručni tim se trudi da kompanija u svakom trenutku bude na odgovarajućem tehnološkom nivou i da prati aktuelne trendove u razvoju municije za streljačko oružje. U proteklih 20 godina, koje je Andrić proveo na čelu kompanije, „Prvi partizan“ je kapacitete za proizvodnju povećao za više od 500 procenata, istovremeno uvodeći nove standarde kvaliteta. Iako je izbegao da nam kaže kako je užička fabrika pozicionirana na svetskom tržištu, indikativno je da sami Švajcarci ocenjuju kako se „Prvi partizan“ nalazi na drugoj poziciji iza čuvenog giganta – međunarodne korporacije RUAG – CBC.


Generalni direktor PPU gospodin Dobrosav Andrić

Naši čitaoci možda ne znaju da postoje armije u okviru NATO, koje kao službenu municiju koriste proizvode užičke fabrike. Kompanija je odavno, u isto vreme kada su se pojavili, usvojila ISO standarde po najvišim kriterijumima, pa najčuvenije oružarske kuće preporučuju PPU municiju za svoje proizvode. Legendarni belgijski FN („Fabrik nasional“) iz Herstala svoje oružje razvija, testira i koristi sa municijom „Prvog partizana“ za sve službene modele od pištolja kalibra 5,7 milimetara do teških mitraljeza 12,7 BMG. Strane vojne delegacije i komisije su svakodnevni gosti u Užicu.

Osim službenih kalibara, „Prvi partizan“ ima izuzetno bogatu ponudu lovačke i sportske municije. Najveći deo ove proizvodnje plasira se na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Odličan kvalitet i konkurentne cene doprineli su da se potražnja povećava iz godine u godinu. Pritom, ne prodaje se samo municija već i komponente, koje kod izbirljivih kupaca u SAD imaju veoma dobru prođu. Čuveni „Baret“, čije teške snajperke oružane snage SAD koriste u svim sukobima širom sveta, svojim imenom brendira PPU municiju. Kao naročito atraktivna pokazala se snajperska municija 12,7×99 mm sa solid zrnom kao i specijalna municija .416 Barrett ekstremnog dometa. Za potrebe naše vojne industrije osvojena je proizvodnja nekoliko tipova perspektivne municije 6,5 mm Grendel, ali i sve popularnije .300 AAC Blekaut. Trenutno se za poznatog kupca radi na osvajanju proizvodnje municije u kalibru 6,5 mm Kredmor, koja je u međuvremenu usvojena kao snajperski metak od USSOCOM (komande specijalnih snaga SAD).

Ponuda lovačke municije ne zaostaje po raznovrsnosti. U katalogu PPU može se pronaći i takva egzotika kao što je 8 mm Lebel, koju u svetu nudi samo nekoliko proizvođača. Postoji municija sa „ekološkim“ projektilima, bez olova, koja ne kontaminira životnu sredinu. Za najpopularnije kalibre razvijeno je toliko laboracija, da naša revija „Kalibar“ ne bi bila dovoljna samo za nabrajanje svih tipova. Uz sve to, teško je zadovoljiti potražnju, pa PPU uglavnom ima rasprodatu proizvodnju skoro za čitavu godinu unapred! Prošle godine, fabrika je proizvela više od 300 miliona metaka plasiranih na inostrano tržište. Iz tog razloga, intenzivno se radi na proširenju proizvodnih kapaciteta, koji bi sa novim pogonom koji se gradi u Dautovcu (lokalitet Bele zemlje), trebalo da obezbedi još oko 50 miliona metaka godišnje i konačno zameni poslednje podzemne hale za proizvodnju.

Na taj način će novi pogon omogućiti komfornije i bolje uslove za rad zaposlenih. Namenska proizvodnja ovog tipa neizbežno donosi rizik od industrijskih incidenata, koji s obzirom na prirodu materija sa kojima se radi, mogu imati fatalne posledice. Iako im je stopa učestalosti znatno ispod evropskog proseka (statistički posmatrano), ovakvi incidenti se ne mogu u potpunosti isključiti. Najbolji način za povećanje bezbednosti na radu je stalna edukacija zaposlenih, strogo poštovanje propisanih procedura i uvođenje tehnoloških inovacija koje podižu stepen bezbednosti u proizvodnji. I to je stalni proces. Ipak, ako se nesreća dogodi, kompanija i svi zaposleni nastupaju zajednički u ublažavanju posledica i pomoći porodicama, čiji su članovi učesnici incidenta. Dobar socijalni program, ali pre svega humanost, na koju se uvek može računati spaja ih čvrstim vezama sa kompanijom koju nazivaju svojom, čak i ako ne rade u njoj.

PRIMER USPEŠNE KOMPANIJE

„Prvi partizan“ iz Užica je za naše uslove, nažalost, redak primer uspešne kompanije po svim kriterijumima, od ljudskih resursa, tehnoloških rešenja, razvojnih programa i poslovne etike, do ekonomskih pokazatelja i međunarodne reputacije. Predstavlja strateški privredni subjekt u Srbiji, ne samo zbog značaja za odbrambene kapacitete oružanih snaga države, već i kao primer uspešnog poslovnog kolektiva. Pa, srećan vam jubilej i da proslavite još mnogo takvih.

Izvor:novosti.rs/Dragan Šaponjić i Ninoslav Trifunović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla