-2.4 C
Uzice
фебруар 16, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

IZLOŽBA „VIDEO SAM“ VJEKOSLAVA ĆETKOVIĆA U UŽICU

PUNA KUCA

„Video sam“ naziv je izložbe Vjekoslava Ćetkovića, uglednog umetnika, istoričara umetnosti i pedagoga, koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice i može se pogledati do 12. maja. 

Postavku čini 40 ulja i isto toliko akvarela, na kojima umetnik eksplozijom boja i specifičnim i snažnim potezima kista, prikazuje magiju prošlih vremena koje žive u njemu, lepotu prirode i sopstvenu žudnju da čovek bude u skladu sa prirodom.

Biljana Spalović, istoričarka umetnosti, u njegovim delima je prepoznala „erupciju energije i snage, naglašavanje likovnih sredstava, deformaciju kompozicije i figure, isticanje i prenošenje emocija“, a potom navela da su takvom „vrtlogu ozračenom sećanjem na rodno mesto i žudnjom za iskonskim, neiskvarenim, daleko od ove i ovakve civilizacije, nastanjeni seljak, selo, seoske kuće, predeli  i običaji, žena, mit i bajka, simboli, morski predeli, Srem, crkve, mostovi…“

 – Njegovo slikarstvo je spontano, čulno, puno emocije i dinamike, snažnog zamaha, sočne paste i bogate teksture, ali uvek prethodno pažljivo promišljeno u kompozicijskom građenju, u kontrastima boja, ritmu, svetlo tamnim partijama. Ono je trijumf snage, jedinstvo lepote, prirode i istine, poručila je Spalovićka.

Vjekoslav Ćetković je rođen 1935. godine u Nikojevićima, kod Užica. Završio je Učiteljsku školu u Užicu i Višu pedagošku školu u Novom Sadu, a potom je diplomirao istoriju umetnisti na beogradskoim Filozofskom fakultetu, gde je i magistrirao, a doktorirao je u Skoplju. Bio je učitelj u selu Tranava kod Užica, nastavnik u Sapni kod Zvornika, prosvetni savetnik u Zvorniku i Sremskoj Mitrovici. Jedan je od osnivača Centar za likovno i umetničko vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Srbije i učestvovao je u reformi umetničkog vaspitanja. Na Akedmiji umetnosti u Novom sadu je predavao metodiku likovnog vaspitanja i istoriju umetnosti. Od 1988. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, zatim i na Likovnoj akademiji u Beogradu, a zaslužan je za formiranje Fakulteta primenjene umetnosti u Kragujevcu. Jedan je od osnivača umetničke grupe „Art 6“,  autor velikog broja stručnih radova, monografija i knjiga, a od 1970. godine je izlagao na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Živi i radi u Beogradu.

Izvor:danas.rs/Piše: N. Kovačević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sveto trojstvo zdravlja: Sok od cvekle, šargarepe i jabuke čini čudo vašem organizmu

Oglasna Tabla

Jesu li Miša i Medeni sve pogodili: Ovako kažu meteorolozi za vreme do kraja zime

Oglasna Tabla

Deset izložbi u Gradskoj galeriji Užice tokom 2019.

Oglasna Tabla