1.2 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ u Užicu

U užičkoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“. Posetioce, umesto kustosa, kroz izložbu vode učenici.

Sa Anom Frank u Užice je umarširala sva sila epoha obeleženih nasiljem, zlom, ratovima, diskriminacijom i nacionalizmom.

Potresni delovi iz dnevnika devojčice koja se u Amsterdamu krila od nacista, panoi sa njenim fotografijama, i jasno osećanje besmisla, nepravde, i potrebe da se među ljudima neguju mir, poštovanje i razumevanje. Te poruke, pričajući Aninu priču, prenose užički srednjoškolci.

„Da shvate da razlike u stvari nisu bitne i da li je neko Jevrejin, Srbin, Hrvat, u našem slučaju, to zapravo nije bitno, nego je bitno kakav je kao čovek“, kaže jedna srednjoškolka.

Druga ukazuje da iz cele priče treba shvatiti da nikoga ne trebamo da diskriminišemo, jer smo svi ljudi i da imamo potpuno ista prava.

„Tugu osetim i ja osetim, jer dete nije imalo ni pravo, pre svega na detinjstvo, na svoje ciljeve, na svoju budućnost“, kaže posetilac izložbe.

Postavka je kreirana po modelu izučavanja istorije koji neguje Kuća Ane Frank u Amsterdamu.

„Cilj izložbe je, naravno, edukativnog karaktera, posebno vršnjačka edukacija na temu koja danas, na žalost, postaje sve življa i aktuelnija, a to je holokaust, genocid i diskriminacije najrazličitijih oblika“, kaže Oliver Mićić Bućić, profesor Ekonomske škola u Užicu.

Koordinatorka projekta „Otvorena komunikacija“ Ana Kostadinović navodi da  je odgovor učenika sjajan i da su veoma zainteresovani za ovaj koncept.

„Oni su ovde podstaknuti da preispituju, sami zaključuju, analiziraju, kritički razmišljaju“, kaže Ana Kostadinović.

Izložba je do sada imala 15.000 posetilaca u Srbiji, u regionu više od 60.000.

Posle Užica, nastavlja dalje, da svedoči i podstiče đake na promišljanje o izazovima današnjice i istorijskim događajima koji su im prethodili.

Izvor:rts.rs/Pripremila JELENA BOŽOVIĆ/foto:print scr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pronađeno beživotno telo Milutina Milenkovića iz Luka

Oglasna Tabla

Naučnik tvrdi: Odlazak na posao pre 10 ujutro je vid „moderne torture“

Oglasna Tabla

Cvetna večera

Oglasna Tabla