Home / FOTO RAZGLEDNICA / Izložba akvarela užičkog slikara Dušana Starčevića

Izložba akvarela užičkog slikara Dušana Starčevića

Izložba „Vodena svetlost“ Dušana Starčevića, akademskog slikara iz Užica, otvorena je u užičkom Narodnom muzeju i može se pogledati do polovine novembra.

Ugledni užički umetnik je izložio akvarele koji predstavljaju njegov značajan likovni iskorak u istraživanju te slikarske tehnike, kojoj je posvećen već duže vreme.  

Istakavši da su Starčevićevi akvareli tehnički besprekorni, istoričarka umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović je podsetila na to da su njegovi raniji radovi predstavljali predele, te da se u novoj postavci, kako je rekla, prepoznaje „koncepcijski prelom“, koji je nazvala „asocijativnim pejzažem”.

– Oslobođeni deskripcije, Stračevićevi akvareli su posvećeni čistoj likovnosti, navela je Katarina Dogandžić Mićunović.

Objasnivši da su akvareli nastali „iz glave“, a ne po konkretnim motivima u prirodi, slikar objašnjava da deo svog vremena provodi na jezeru Perućac, ali ne u potrazi za motivom, već zbog želje da se nađe u takvom prirodnom ambijentu.

– I svetlost i voda su neuhvatljivi, a svetlost je za mene ključni element slikarstva, kazao je umetnik, čija izložba je priređena povodom obeležavanja Dana Užica, 9. oktobra.

Izvor:danas.rs/piše – foto:Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/