OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI VESTI IZ OKRUGA

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Požega – Tri firme, Inmold plast i INT iz Srbije i Omorika iz Crne Gore, zainteresovane su za kupovinu požeške fabrike Budimka, saznaje Danas.

Poslednji rok za uplatu depozita ističe danas, tako da je još neizvesno hoće li će Budimka vlasnika pronaći iz trećeg pokušaja u pet meseci. Prethodna dva, prvi početkom juna drugi početkom septembra, nisu bila, iako je svojevremeno najavljivano da zainteresovanih ima.

Početna cena u trećem pokušaju prodaje fabrike u Požegi je 212,7 miliona dinara, dok se farme za tov junadi prodaju za 11,6 miliona dinara. Zbog ranije nezainteresovanosti Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je ovog puta cenu umanjila na 20 odsto procenjene vrednosti, odnosno na nivo depozita.

Prodaja, odnosno nadmetanje u slučaju da bude više od jednog zainteresovanog zakazana je za 20. novembar.

Nekada jugoslovenski gigant u proizvodnji sokova i preradi voća i povrća četiri godine čeka nove vlasnike, a u bankrotu je od kraja 2017.

Među zainteresovanima za Budimku ovog puta je i firma iz komšiluka Inmold plast, koja se bavi proizvodnjom alata od plastike i metala. Upućeni u dešavanja oko privatizacije Budimke kažu da bi u korist ovoj firmi moglo da ide to što se nalazi preko puta, ali i što su zainteresovani da deo stare fabrike za preradu voća iskoriste u slične svrhe.

Preporuka Inmoldu bi osim toga mogla da bude i poseta premijerke Ane Brnabić fabrici krajem jula ove godine. Tada su mediji preneli da se radi o firmi koja je značajna za Požegu, da je otvorila pogone u Sevojnu i Priboju, te da je prva u tom delu Srbije po dualnom obrazovanju učenika.

Ova kompanija je, kako nezvanično saznajemo, podnela i zahtev banci za izdavanje garancije, a napravili su i biznis plan. Zainteresovana je i crnogorska firma Omorika, koja se i 2015. pominjala kao potencijalni kupac, ali i kompanija ITN iz Beograda, koja postoji više od 25 godina, a čija je osnovna delatnost implementacija novih tehnologija u preradi hrane.

Firma u vlasništvu profesora mašinstva Dragana Markovića bavi se poljoprivrednom mehanizacijom, ali ima i hladnjaču, odnosno fabriku za preradu voća, povrća i lekovitog bilja u Kosjeriću.

Budimka je poslednjih godina prolazila kroz „teške“ faze jer ju je još 2008. privatizovala novosadska firma Pankomerc, u vlasništvu poznatog biznismena i bivšeg hapšenog direktora Metals banke Ananija Pavićevića. Zbog lošeg poslovanja dve godine kasnije ta privatizacija je raskinuta.

Šest godina kasnije Pavićević se ponovo aktivirao u pokušaju da preuzme Budimku i to tako što mu je kao najvećem poveriocu država poverila da napravi plan reorganizacije.

U međuvremenu, Pavićević je u saradnji sa firmom „Stevović and Partners“ pokušao da napravi ugovor i proda fabriku Kinezima u junu 2016, međutim, pokušaj je propao zahvaljujući bivšem ministru privrede Željku Sertiću. Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju. Kako Pavićević nije uspeo u svojoj nameri fabrika koja postoji od 1947. je otišla u bankrot.

GZS / Danas/Foto: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla