5 C
Uzice
децембар 6, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja se održava na Svetski dan urbanizma i predstavlja smotru najznačajnijih, aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija. Celokupna ili delimična postavka Salona prezentuje se u gradovima pokroviteljima i drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Ove godine na Salonu su svoje radove izlagali i naše kolege iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije ali i Kine i Afrike, iz Ruande a JP “Užice razvoj“ je izlagao dva rada i to :

 • u kategoriji Planova detaljne regulacije – PDR “Stari Grad“
 • u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije- Idejno rešenje parternog uređenja donje Staparske banje

Na 28. Međunarodnom SALONU URBANIZMA  prikazani  radovi  iz redovne produkcije u sledećim kategorijama:

 • Regionalni prostorni planovi i prostorni planovi područja posebne namene
 • Prostorni planovi gradova i opština
 • Generalni urbanistički planovi i Planovi generalne regulacije
 • Planovi detaljne regulacije
 • Urbanistički projekti i realizacije
 • Konkursi
 • Istraživanja, studije i projekti iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja
 • Istraživanja, studije i projekti iz oblasti zaštite prirode, zaštite predela, zaštite životne sredine i pejzažne arhitekture
 • Digitalne tehnike, dizajn  i produkcija  u  arhitekturi  i urbanizmu i arhitekturi; medijska prezentacija urbanizma i arhitekture
 • Publikacije
 • Neostvareni snovi
 • Studentski radovi

Kvalitet osvojene druge nagrade na Salonu urbanizma ogleda se i u tome da se nastavlja uspešna tradicija urbanističkog planiranja koju ovaj Grad prepoznaje i neguje mnogobrojnim ostvarenim nagradama u različitim kategorijama. Treba pomenuti da je u prethodnom periodu Grad Užice osvojio sledeće nagrade:

 • Za Prostorni plan Grada Užica – druga nagrada Salona urbanizma
 • Za Generalni urbanistički plan grada Užica do 2020.g – treća nagrada Salona urbanizma
 • Za Strategiju integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Užica – prva nagrada
 • Za Plan detaljne regulacije dela Omladinske ulice u Užicu – treća nagrada

Grad Užice je poverio posao izrade PDR “Stari Grad“, JP “Užice razvoj“ koji je zahvaljujući dobroj organizaciji, angažovanju i podršci svih sektora i kolega u okviru preduzeća na izradi plana, izneo ovaj složeni posao.

U okviru zakonske procedure javnog oglašavanja, velika pažnja je posvećena učešću naših sugrađana na realizaciji plana u smislu davanja predloga i sugestija za intervencije u prostoru  kako bi taj prostor zadovoljio potrebe svih korisnika.

Plan je rađen u okviru programa EU PRO koji je finansiran od strane Evropske unije a sprovodi ga kancelarija UNOPS-a u Republici Srbiji.

Park „Stari grad“, GUP-om grada Užica je opredeljen kao centralni gradski park,sa akcentom na srednjevekovno utvrđenje Užički grad i hidrocentralu „Pod gradom“kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja, ima izvanredan položaj. Morfologija terena, kulturno-istorijski kontekst, izuzetne vizure na grad, relativna blizina gradskog centra, opredeljuje ovaj prostor za namenu centralnog gradskog parka, koji bi pružao mogućnost svestrane rekreacije, odmora i zabave i bio mesto odvijanja određenih kulturnih manifestacija.

 

 

Planskim rešenjima se omogućava valorizacija položaja utvrđenja Užički grad, u cilju unapređenja turističke ponude grada i povećanja broja posetilaca.Planirana je izgradnja pešačkog mosta većeg raspona preko reke Đetinje do utvrđenja Užički grad. Most predstavlja funkcionalnu vezu sa utvrđenjem Užički grad i pripadajućom ambijentalnom celinom,koja će omogućiti pešački pristup i vizuelnu promociju, kao i dostupnost planiranim sadržajima. Sredstvo povezivanja (most) zbog svog položaja postajenova turistička atrakcija po sebi, vidikovac, novi punkt.

 

Izvor: uerazvoj.uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla

„Nećemo da trpimo batine“, poručuju užički prosvetari (VIDEO)

Oglasna Tabla

Deca koja obavljaju kućne poslove su uspešnija kad porastu

Oglasna Tabla

Posne ruske kape: Mekan i sočan slatkiš koji se topi u ustima (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 1. januara jeftinije usluge i rad izvršitelja

Oglasna Tabla

Tragičan kraj: Dobrila pronađena mrtva

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana sunčano i malo toplije: Temperatura do 11 stepeni

Oglasna Tabla

Ugašen požar u zlatiborskom hotelu Narcis, nema povređenih

Oglasna Tabla