5 C
Uzice
март 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

HRANA ZA SREĆU

CECA
Sreća je nekad apsolutna a nekada i relativna stvar. Ćovek se moze osećati srećno i zadovoljno bez da za to ima golem razlog. Ponekad je dovoljno videti pticu u letu, sarenog leptira, svoju fotelju… pa da se u nama razvije pravi osećaj sreće. Nasuprot tome, postoje momenti kada nam se čini da nas nista ne moze usrećiti. U takvim „minus fazama“ mnoge osobe traže, pa čak i uspevaju da nadju utehu u hrani. To je zapravo veoma dobra ideja, pod uslovom da je hrana pažljivo i pametno birana.

Istina je da zaista postoji „hrana za sreću“ a to je u stvari priča o serotoninu. Serotonin je hormon koji se nalazi u ljudskom mozgu, digestivnom traktu i trombocitima ljudi i životinja. On ima izuzetno značajan uticaj na subjektivni osećaj sreće i blagostanja, može nas osloboditi privremene teskobe i depresije, jer služi kao sredstvo za regulaciju raspoloženja. Osim toga, serotonin utice na bolji san, regulise apetit, seksualnosti, osećaj bola, pa čak i pomaže u regulaciji metabolizma i telesne temperature.

Serotonin se proizvodi u mozgu biohemijskom reakcijom iz triptofana. Nakon toga, ima funkciju neurotransmitera (prenosi nervne impulse). Nizak nivo serotonina manifestuje se kroz opšte lošije raspoloženje. Dakle, ako želimo da se osećamo srećno u svakodnevnim situacijama i uživamo u malim stvarima koje život znače, potrebno je da imamo dovoljno serotonina.

Divno je što možemo prirodnim putem povećati nivo serotonina u organizmu i uneti više radosti u naš život. To postižemo uz pomoć namirnica koje povećavaju proizvodnju serotonina u mozgu. Neophodno je samo znati koja je to „hrana za sreću“, kako ne bismo u depresivnim trenucima nekontrolisano jeli sve pred sobom, bez pozitivnih rezultata.

Najznačajnije namirnice koje povećavaju serotonin – hrana za sreću:

– Crna čokolada
– Banane
– Višnje
– Proteini iz surutke
– Jaja
– Heljda
– Celer
– Bundeva
– Semenke suncokreta
– Laneno ulje
– Morski plodovi
– Govedina
– Ćuretina

Osim navedenih namirnica korisne su i sve druge bogate vitaminom B jer ima važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje mozga i proizvodnja svih neurotransmitera, uključujući i serotonin.

Ugljeni hidrati iz skroba i šećera takodje podižu nivo serotonina, ali sa njima treba biti oprezan jer u velikim količinama vode ka gojaznosti, a gojaznost nije nešto što nam narušava samo lep izgled, već i zdravlje. Zato nikada ne zaboravimo da je zdravlje najveći preduslov za sreću.

Izvor:priroda-leci-sve.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radna grupa odlučila: Kilogram malina ne sme biti jeftiniji od 1,45 evra

Oglasna Tabla

Stiže proleće!

Oglasna Tabla

Reprezentativni pozivi za Slobodine kadete

Oglasna Tabla