13.5 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Hibridni SPECT/CT-a uređaj: Savremena dijagnostika u SB „Čigota“ (VIDEO)

SB Čigota je nabavila najsavremeniji dijagnostički uređaj, hibridni SPECT/CT-a, za široku nuklearnomedicinsku i radiološku dijagnostiku. Danas je tim povodom upriličena mala svečanost za zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a sa mogućnostima novog aparata upoznali su se novinari Zlatiborpresa.

Hibridni SPECT/CT-a uređaj je jedinstven po svojim performansama, a nabavljen je kroz veliki međunarodni projekat u kome je Čigota bila nosilac ispred Republike Srbije. To je takođe prvi ovakav uređaj koji je instaliran na teritoriji Republike Srbije u jednoj medicinskoj ustanovi zahvaljujući saradnji vlade RS sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

„Ono što je bitno naglasiti, a vezano je za karakteristike ovog uređaja, to je da su u njemu spojene dve vrste uređaja:klasičan CT i najsavremenija GAMA kamera koja ima mogućnost snimanja pacijenata u sve tri dimenzije kao što to čine i drugi savremeni uređaji (skener, magnetna rezonanca…). Time smo premostili najveću dosadašnju manu nuklearno-medicinskih dijagnostičkih procedura, a to je precizna lokalizacija promene. Nuklearn-medicinske procedure su veoma moćne tako da sada, čim vidimo nakupljanje radioaktivnog izotopa u telu pacijenta, odmah možemo da kažemo kojoj anatomskoj lokalizaciji ta promena pripada“, objašnjava dr Nenad Laketić, specijalista nuklearne medicine

Primena ovog uređeja je mnogostruka, a najveću će imati u onkologiji , kao i u dijagnostici svih sistema i organa u telu pacijenata. Pre desetak dana je završena i obuka za rukovanje aparatom koju je vršio specijalista iz Beča pa su već urađeni i prvi probni pregledi, a od nove godine očekuje se da će SPECT/CT-a raditi punim kapacitetom.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla