0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

GUČA SRPSKI „OKTOBARFEST“

Kao dirigent vojnih orkestara u Beogradu i Nišu, potpukovnik Dragoslav B. Petrović čitavog života se bavio muzikom, ali nikada Gučom.

Čak je bio naklonjeniji onima koji u Saboru trubača nisu videli ništa osim „parade kiča i pića“. Priznaje da ga je ipak „zagolicalo“ višedecenijsko trajanje ove manifestacije, pa se prvi put obreo u „prestonici trube“ za jubilarni 50. Sabor. Epilog toga je zvanje doktora sociologije kulture i knjiga „Sabor trubača u Guči, juče, danas, sutra“.

Sada se zalaže za to da Guča postane deo nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, a razloge je detaljno opisao u knjizi.

Dragoslav je više poznat muzičkoj nego vojnoj javnosti, iako je tokom celog svog radnog veka nosio uniformu. U dzez muzici je nalazio inspiraciju, pa je zato odluka da se pozabavi trubom u sasvim drugom muzičkom pravcu bila iznenađenje.

„Oduvek sam bio pomalo buntovnik. Zato sam i krenuo u avanturu da istražim „fenomen“ Guče, kao neko ko ima muzičko obrazovanje a nije životno zainteresovan da promoviše ovaj pravac u muzici“, kaže Dragoslav. Sabor u Guči je, ne samo zbog svog trajanja, postao srpski brend, prepoznatljiv u svetu, i toga se ne trebamo odreći. Danas se specifičan zvuk srpske trubačke muzike prepoznaje kao „autentičan proizvod“ na svim najvećim i najprestižnijim festivalima širom sveta.

Petrović dodaje festival u Guči može da se meri sa „Oktoberfestom“.

Dragoslav B. Petrović, foto: D. Alihodzić

POMOGLE „NOVOSTI“

Autor knjige ističe veliku pomoć našeg lista, jer je tokom istraživanja koristio i tekstove o Guči, od prvog do 50. Sabora. Dragoslav kaže da se, pred već tri definisane „škole trube“ koje potiču iz južne, zapadne i istočne Srbije, zvuk trube širi i na Vojvodinu i Republiku Srpsku.

Izvor:Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla