12.4 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Grom Otaševićima ubio 26 ovaca

Penzionerima Milu (66) i Ružici (64) Otašević grom je u Breznima ubio 26 ovaca iz stada, u strahovitom nevremenu koje je pre dva dana zahvatilo sela na levoj obali Uvca, nizvodno od brane u Radonji, uz granicu između pribojske i novovaroške opštine.

Otaševići žive u Novoj Varoši, gde u gradskom naselju Vionik imaju kuću, a tokom leta borave na porodičnom imanju u Breznima kod Priboja. Nemaju svoje stoke, pa za novčanu naknadu na svom imanju čuvaju tuđe ovce u periodu od početka maja do polovine oktobra, nakon čega ih vraćaju vlasnicima.

Nesreće se dogodila u četvrtak oko 18.15 sati, a samo pukim slučajem Mile i Ružica su izbegli udar groma, a sačuvali su i manji deo stada. Otaševići su ovog proleća na ispašu uzeli 39 ovaca.

-Tamni oblaci najavljivali su nevreme, pa je Ružica je otišla kući da namiri svinje a ja sam poterao ovce na vodu, da ih napojim pre kiše i zatvorim. Dok sam petljao oko žice na električnoj čobanici deo stada se sklonio ispod obližnjeg bora, na oko dvadesetak metara od mene. Odjednom udario je grom, a prizor koji sam video pamtiću ceo život – priča Mile, vidno potresen .

– Obasjala me neka čudna svetlost, „goreo“ sam kao u vatri, a grom je ovce „bacao“ uvis, metar-dva od zemlje. Ništa slično nisam video u životu. Žao mi ovaca kao da su mi rod rođeni. Na sreću, preostalih 13 brava izbeglo je zlu sudbinu. Malo su zaostale za glavninom stada i to im je sačuvalo glavu- priča kroz suze ovaj vredni domaćin.

U trenutku udara groma Ružica je bila u kući.

-Grom je udario u zabran iznad, a prasak je bio strahovit. Tragedija je ovo velika, ali najvažnije da je Mile sačuvao živu glavu. Njemu je ipak najteže, pazio je ovce bolje nego sebe. Na sreću nisu mi tu bili unuci. Na bor u koji je udario grom često kače tablu i obruč i igraju košarku- kaže Ružica.

U Breznima, na prostranim pašnjacima pema Rutošima, sve je manje stada, a Mile i Ružica su jedni od poslednjih čobana. Prve ovce su uzeli na pašu pre deceniju i po kada su ostali bez posla i imali su ih po 90 u stadu. Pre par godina su otišli u penziju, ali se i dalje leti bave ovčarstvom koje im je dodatni izvor prihoda.

-Dolazila je policija i napravila zapisnik. U stadu koje je ubio grom sedam ovaca je bilo Radojka Rakovića, Milovan Otašević je imao šest, a Momir Raketić pet, stradala su i četiri brava Miroslava Perovića, dva Vide Nijemčević, kao i po jedna ovca Mića Otaševića i Dragana Bjelića – kažu Mile i Ružica Otašević.

Izvor: zlatarinfo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla