15.3 C
Uzice
фебруар 19, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Gorivo poskupelo, prodaje se jeftinije

Naftnim derivatima od marta konstantno rasla cena da bi ih posle 1. maja ponudili uz popuste. U martu usklađene akcize, a potom rast zbog skupljeg barela

Gorivo prvo poskupelo, pa ga pumpadžije nude uz popust. Ko je natočio gorivo pre prvomajskih praznika platio je više nego oni koji su u četvrtak tankovali svoje rezervoare iako je na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji gorivo poskupelo od jednog do sedam dinara po litru!

Da li zbog pada tražnje ili ne, gotovo svi lanci benzinskih pumpi nude „popuste i akcije“ kojima mame kupce i koji se kreću i do sedam dinara po litru.

Prema zvaničnim cenovnicima, gorivo je ponovo, po drugi put od sredine marta poskupelo, pa je tako u četvrtak evrodizel prodavan na većini pumpi po 157,50 dinara mada je, kao i ostali derivati ova cena nešto viša na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

Benzin od 95 oktana prodavan je i po 148,50 dinara, najviše su poskupeli derivati sa aditivima takozvani super dizeli i super benzini koji kod svakog proizvođača imaju drugačiji naziv. Tako je na pumpama NIS, u četvrtak, G-drajv dizel dostigao cifru od 163, a G-drajv benzin 157,50 dinara za litar.

Prvo poskupljenje, sredinom marta je usledilo, kako su „Novosti“ već pisale, zbog povećanja akciza koje je uvela država od dva dinara po litru benzina i dizela.

– To poskupljenje je ukalkulisano oko 17. marta – kaže za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. – Drugo poskupljenje, koje je u proseku, takođe, negde oko dva dinara po litru je posledica usklađivanja sa rastom cena na svetskom tržištu jer je barel premašio 70 dolara.

Mićović kaže i da nije ništa čudno zašto se kompanije bore za svakog kupca davanjem popusta.

– Na sceni je tržišna utakmica za svaki litar, svaki dinar. Neko daje popust na svaki kupljeni litar, neko ima takozvani lojaliti program i to je sasvim razumljivo u situaciji kada imate veliki broj benzinskih stanica – objašnjava Mićović.

Iako na cenu litra goriva utiče znatan broj faktora, počevši od odnosa dolara i evra, kursa dinara, političke situacije, jasno je da i država svojom politikom (akcize, porezi, raznorazne nadoknade) u velikoj meri utiče na maloprodajne cene.

– Prošle nedelje smo, posle Albanije, (1,387 evra za litar) imali najskuplji dizel u regionu (1,316 evra), pretekli smo i Grčku – kaže Mićović. – A ako znamo da su nabavne cene derivata ili sirove nafte kod svih kompanija manje-više iste, jasno je da poreska i akcizna politika određuju koliko će potrošač na kraju platiti litar goriva.

Ono što je utešno za naše vozače jeste prognoza naftaša u Srbiji da gorivo u narednom periodu, ukoliko se nešto drastično ne promeni na globalnoj političkoj sceni, ne bi trebalo da poskupi, a moguće je i neko manje snižavanje cena.

TNG BEZ PROMENE

Cena tečnog naftnog gasa (NG) popularnog auto-plina se kreće u rasponu od 73,50 do 75,70 dinara za litar. Cena ovog derivata se nije menjala poslednjih dana, a očekuje se, budući da se radi o sezonskom gorivu (leti je ovo gorivo uvek jeftinije), i sniženje cena.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Cvetna večera

Oglasna Tabla

Najava za promociju zbirke pesama „Nadežnik sreće“ Borisa Tanovića

Oglasna Tabla

Specijalistički pregledi u Čigoti

Oglasna Tabla