21.7 C
Uzice
август 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

FOTOGRAFIJA IZ SRBIJE PROGLAŠENA ZA NAJLEPŠU NA SVETU NA „VIKIPEDIJINOM” TAKMIČENJU

Najlepša svetska fotografija prirode: prikaz Stopića pećina u Srbiji autora Čedomira Žarkovića (Foto Čedomir Žarković/CC BY-SA 4.0)

Rad Čedomira Žarkovića, koji prikazuje bigrene kade Stopića pećine, izabran za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra uz objašnjenje da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine, proglašena je najlepšom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra na svetu za ovu godinu na međunarodnom foto-konkursu „Viki voli Zemlju”. Ovaj konkurs je organizovala Zadužbina „Vikimedija”, svetsko neprofitno udruženje koje održava i upravlja „Vikipedijom”, najvećom svetskom onlajn enciklopedijom. Pored prvog mesta za fotografiju pećinskih udubljenja oivičenih kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, naša zemlja zauzela je još i 15. mesto, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića, koja je pobedila na takmičenju u Srbiji.

Svečano uručenje plakete pobedniku Žarkoviću i proslava ove pobede biće održana u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu od 18 sati. Pobednik će biti nagrađen i putem u Montreal, na „Vikimedijinu” najveću konferenciju „Vikimanija”, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Devet članova međunarodnog žirija foto-konkursa „Viki voli Zemlju” biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja, među kojima je i Srbija. U jakoj konkurenciji, fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra uz objašnjenje da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

– Veoma sam iznenađen što je baš moja fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavljam svoju zemlju Srbiju i njene skrivene lepote. Na konkursu u Srbiji moja fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene – rekao je pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković iz Beograda.

Fotografija kanjona Rače, sa vidikovca Crnjeskovo u Nacionalnom parku Tara, autora Vladimira Mijailovića, zauzela 15. mesto (Foto Vladimir Mijailović/CC BY-SA 4.0)

Predsednik „Vikimedije Srbije” Filip Maljković izrazio je zadovoljstvo ovom pobedom, posebno ocenom žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije:

– Posle tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan „Vikimedije Srbije” koji upravo obeležavamo.

U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija. Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na „Vikipediji”, ali i za sveopštu namenu. Konkurs je realizovan u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije, uz medijsku podršku i našeg lista.

izvor:politika.rs/

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od septembra jednosmenska nastava u ove 204 škole

Oglasna Tabla

Na đačke ekskurzije u žutim autobusima

Oglasna Tabla

4 najbolje tehnike za savijanje sarme: Ovako se nikada neće raspasti u šerpi i prilikom vađenja

Oglasna Tabla