4.4 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Ersko kolo za kraj festivala „Licidersko srce“

U Užicu se večeras završava deseti Međunarodni festival dečjeg folklora „Licidersko srce“, koji je ove godine okupio 1.300 učesnika iz 13 zemalja. Jedna od najlepših i najveselijih manifestacija u Srbiji, tradicionalno će biti završena uz Ersko kolo, koje su tokom boravka deca naučila.

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru, jednoj od ovogodišnjih destinacija Festivala, pokazali su bogatstvo kulture i tradicije zemalja iz kojih dolaze, ali i učili pesme i igre domaćina i pripremali se za završnicu Festivala.

Tomaš Zagbek iz Poljske kaže da su učili Ersko kolo. „Na prvi momenat činilo mi se da znam da igram Ersko kolo. Bilo je veoma zabavno i uživao sam“, kaže Zagbek.

Matej Luha iz Slovačke ističe da je za sada bilo odlično. „Uživao sam i zabavno je“, dodaje Luha.

Iva Jelisavčić iz KUD „Era“ kaže da su bili „super“ što se tiče Erskog kola.

Od mesta do mesta, od jutra do večeri, tokom pet festivalskih dana, kroz folklorne i edukativne radionice, izložbe, igraonice i humanitarne akcije, organizovane su zanimljive aktivnosti za učesnike i publiku.

„Mi pokazujemo našim gostima kako to mi radimo i izvodimo, tako i oni nas uče kako se igra u Turskoj, Slovačkoj, kako se igra u svim zemljama učesnicama Festivala“, kaže Mladen Stanić iz organizacionog odbora Festivala.

Ta kulturna razmena je nešto najdragocenije što se čuva na Festivalu, smatra Stanić.

Za deceniju trajanja, „Licidersko srce“ okupilo je gotovo 9.000 mladih iz celog sveta, koji su uz pesme, šarene nošnje, osmehe, uspomene i nova prijateljstva, kao i ovogodišnji polaznici, savladali i nove korake erskog kola.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ONI SU PONOS UŽICA! Anđela, Jovana i Petar iz Užica osvojili prva tri mesta na državnom takmičenju iz matematike

Oglasna Tabla

Užička policija: Nije prijavljeno da nepoznate osobe pozivaju decu da uđu u beli kombi

Oglasna Tabla

DŽONI PREDSTAVIO NOVU PESMU I SPOT: Poslušajte ovaj moćni vokal koji osvaja na prvo slušanje (VIDEO)

Oglasna Tabla