27.4 C
Uzice
август 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Energija svetlosti (VIDEO)

„Vodena svetlost“ naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u biblioteci „Ljubiša R.Đenić“ u Čajetini. Autor akvarela, koje je čajetinska publika imala priliku da vidi, je akademski slikar Dušan Starčević za kojeg je, kako kaže, svetlost ključni element u slkarstvu.

Iako su druge slikarske tehnike bile Starčevićeva preokupacija dugi period u njegovom radu, akvarel ga je zaokupio poslednje dve decenije. U njemu je spojio ljubav prema vodi i svetlosti, a rezultat su slike koje je publika imala priliku da vidi prvo u Užicu u Narodnom muzeju, a stigla je i do čajetinskih ljubitelja likovne umetnosti.

„Inspiracija je tamo gde sam najčešće:Drina, ali ne povodeći se za konkretnim motivom nego unoseći u to izvor tvari. Voda je u pitanju. Naš kraj, ako je to uopšte bitno, pun je jezera i predivnih, čistih voda i reka. Inspiracije su bili, čak mogu reći, i zlatiborsko jezero, i Perućac, Drina… Đetinja na kojoj sam odrastao je možda nešto što je u mene davno ušlo, dok sam bio dete“, rekao je Dušan Starčević.

Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti, otvarajući izložbu je rekla da je izložba jako zanimljiva ne samo po tome što je u opusu Dušana Starčevića već i zato što je akvarelom, koji je jedan od zahtevnijih slikarskih tehnika, oslikao predele našeg kraja. Istina, na apstraktan način, ali će svako ko ih posmatra učiniti to na svoj način, bogateći motive svojom vizijom.

„Dušan, zapravo, ovde slika samu energiju. Tu energiju vode, slika svetlost … Pipljiv i malo neobičan posao – naslikati svetlost. Ja se nadam da će večeras ovde publika uspeti to da vidi, taj vrhunski kvalitet ovih slika, a to je naslikana svetlost“.

Voda naslikana vodom , prelomljena kroz svetlost dana i energiju slikara. Akvareli Dušana Starčevića koje treba gledati.

Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla