OGLASNA TABLA – INFO
Uncategorized

Državljani Srbije bez vize mogu u 71 državu

Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio nadu da će se ovaj broj povećavati.

Skupština Srbije počela je danas na zahtev 156 narodnih poslanika vanrednu sednicu na kojoj će se razmatralo ukidanje viza za nekoliko zemalja. Poslanici su razmatrati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Paragvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Razmatralo se i o Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Dominikanske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

„Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja“, rekao je Dačić.

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma „promenljiva i živa materija“ koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana

Izvor:Beta/Foto: Profimedia, Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dvanaestogodišnji Uroš množi i stepenuje višecifrene brojeve

Oglasna Tabla

Užički Crveni krst – Heroji vanrednog stanja

Oglasna Tabla

U ritmu nedelje sa Arsenom Đurićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Penzioneri došli po 100 evra, redovi pred bankama i poštama

Oglasna Tabla

Pre 21 godinu u bombardovanju srušena je zgrada užičke pošte

Oglasna Tabla

Pre 24 godine 6.000 Užičana dočekalo je vicešampionku sveta

Oglasna Tabla

U poseti Nađi Đoković, devojci koja i dalje pleni svojom harizmom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Penzioneri u šetnji od 18.00 do 1.00, otvaraju se i pijace…

Oglasna Tabla

Evo koje odgovoran za pojavu svetlećih objekata na nebu iznad Srbije (VIDEO)

Oglasna Tabla