Home / FOTO RAZGLEDNICA / DONATORI SKUPILI NOVAC

DONATORI SKUPILI NOVAC

Pacijenti iz užičkog kraja, koji imaju probleme sa kamenom u bubregu, mokraćnim kanalima i bešici, više neće morati da odlaze u druge zdravstvene centre, već će od tih tegoba moći da se leče u užičkoj bolnici.

Novu terapijsku proceduru, koja se skoro dvedesetak godina primenjuje u drugim gradovima Srbije, pacijentima iz užičkog kraja nije omogućila država jer, navodno nije bilo para, a ZC Užice je godinama u velikim finansijskim problemima, već je ona uvedena zahvaljujući entuzijazmu užičkih lekara i razumevanju donatora koji su prikupili 20.000 evra i kupili aparat za razbijanje kamena u donjem urinarnim traktu. Inicijativu za kupovinu dragocenog aparata je prošle godine pokrenuo dr Branko Jevtović, načelnik Odeljenja urologije Opšte bolnice Užice, koji za Danas kaže da su donatori iskazali veliko razumevanje.

– Dogovorili smo se sa Hemofarmom da nam omogući deo novca za kupovinu aparata, umesto da odemo na kongres koji oni organizuju. Izašli su nam u susret i uplatili 10.000 evra, a ostatak novca su poklonili Dunav osiguranje i užički privrednici Zoran Vermezović, Branko Bešević i Milojko Varničić, na čemu smo im veoma zahvalni, rekao je dr Jevtović. Osim za terapijske procedure, aparat može da se koristi u dijagnostičke svrhe, odnosno za otkrivanje tumora i uzimanje uzoraka za biopsiju.

– Potrebe za takvim aparatom su izuzetno velike. Godišnje, oko 400 pacijenata upućujemo u zdravstvene ustanove u Beograd i druge gradove, a ako se uzmu u obzir pacijenti koji nam dolaze iz istočne BiH i severnog dela Crne Gore, to je oko pola miliona ljudi. Zahvaljujući tom aparatu moći ćemo dnevno da zbrinemo pet do šest pacijenata, kao i da uradimo nekoliko dijagnostičkih procedura, istakao je dr Jevtović i najavio da će te procedure početi da se obavljaju za nekoliko dana, objasnio je dr Jevtović.

Pacijenti iz užičkog kraja, koji imaju probleme sa kamenom u bubregu, mokraćnim kanalima i bešici, više neće morati da odlaze u druge zdravstvene centre, već će od tih tegoba moći da se leče u užičkoj bolnici. Piše: N. Kovačević Užice 06. jul 2017. 19:20 Dr Branko Jevtović (Foto: Nenad Kovačević) Novu terapijsku proceduru, koja se skoro dvedesetak godina primenjuje u drugim gradovima Srbije, pacijentima iz užičkog kraja nije omogućila država jer, navodno nije bilo para, a ZC Užice je godinama u velikim finansijskim problemima, već je ona uvedena zahvaljujući entuzijazmu užičkih lekara i razumevanju donatora koji su prikupili 20.000 evra i kupili aparat za razbijanje kamena u donjem urinarnim traktu. Inicijativu za kupovinu dragocenog aparata je prošle godine pokrenuo dr Branko Jevtović, načelnik Odeljenja urologije Opšte bolnice Užice, koji za Danas kaže da su donatori iskazali veliko razumevanje. – Dogovorili smo se sa Hemofarmom da nam omogući deo novca za kupovinu aparata, umesto da odemo na kongres koji oni organizuju. Izašli su nam u susret i uplatili 10.000 evra, a ostatak novca su poklonili Dunav osiguranje i užički privrednici Zoran Vermezović, Branko Bešević i Milojko Varničić, na čemu smo im veoma zahvalni, rekao je dr Jevtović. Osim za terapijske procedure, aparat može da se koristi u dijagnostičke svrhe, odnosno za otkrivanje tumora i uzimanje uzoraka za biopsiju. – Potrebe za takvim aparatom su izuzetno velike. Godišnje, oko 400 pacijenata upućujemo u zdravstvene ustanove u Beograd i druge gradove, a ako se uzmu u obzir pacijenti koji nam dolaze iz istočne BiH i severnog dela Crne Gore, to je oko pola miliona ljudi. Zahvaljujući tom aparatu moći ćemo dnevno da zbrinemo pet do šest pacijenata, kao i da uradimo nekoliko dijagnostičkih procedura, istakao je dr Jevtović i najavio da će te procedure početi da se obavljaju za nekoliko dana, objasnio je dr Jevtović.

Izvor:danas.rs
Piše &foto: N. Kovačević

 

Podeli članak

Komentari

www.rceurope.rs