OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Do petka 120 litara kiše po metru!

Naime, za ukupno pet dana, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje očekuje se od 80 do 120, a na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara kiše po kvadratnom metru. 

Samo za prva dva dana očekuje se da ukupna količina padavina u većini mesta bude od 20 do 40, a u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru.

Slavomir Stevanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), kaže da je štab za vanredne situacije već u pripravnosti. On ističe i da najave ukazuju da bi situacija na Savi mogla da bude ozbiljnija i da se vrh talasa u Srbiji očekuje u četvrtak ili petak. Dodaje da Šabac ima deonicu koja je osetljiva na velike vode.
– Nad regionom je snažan ciklon, koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na teritoriji na kojoj se to nije očekivalo – navodi Stevanović.
Iz RHMZ-a upozoravaju da će vodostaj na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, od danas do 17. maja biti u umerenom i većem porastu, sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Vodostaj na Savi će, kako navode u RHMZ-u, narednih sedam dana biti u većem porastu, sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.
Inače, u celoj Srbiji je na snazi žuti i narandžasti meteoalarm. Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su najavljene padavine u Srbiji višestruko manje od količine kišnih padavina koje su izazvale poplave u maju 2014. On je podsetio da je u maju 2014. u jugoistočnim delovima zemlje palo 80 litara po kvadratnom metru, dok je u zapadnoj Srbiji palo čak 200 litara po kvadratnom metru.

Do problema, kako su nadležni najavili, može doći i u urbanim sredinama, u situacijama kada kanalizacija ne može da povuče celokupnu količinu vode, ali su nadležne službe i za to spremne.

Izvor:alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uskoro nove donacije bratskog grada Harbina

Oglasna Tabla

Zoran se bavi maketarstvom 50 godina: U njegovoj radionici zajedno Hitler, Draža i Milošević

Oglasna Tabla

Izložba: Arhitektura u Salcburgu

Oglasna Tabla

Manastir u Egiptu, najstariji na svetu, čuva brojne srpske tragove i krsnu slavu kao deo srpske tradicije

Oglasna Tabla

Izrada digitalnog vodiča Arilja

Oglasna Tabla

Upis prvaka onlajn od 1. juna

Oglasna Tabla

Данас славимо Вазнесење Господње – Спасовдан

Oglasna Tabla

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom

Oglasna Tabla

Sirogojno – jedinstven muzej na otvorenom, čuva sećanje na davno prošla vremena

Oglasna Tabla