-2.9 C
Uzice
фебруар 17, 2019
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ĐAK PRVAK „KOŠTA“ SKORO POLOVINU PROSEČNE PLATE

Pred početak nove školske godine, roditelji izdvaju velike sume novca za kupovinu pribora, knjiga i opreme.

Čini se da je roditeljima đaka viših razreda lakše, jer oni samo dokupljuju pribor, a roditelji koji spremaju prvaka moraju da obave kompletnu kupovinu.

Septembar je za većinu roditelja jedan od najstresnijih meseci u godini, pored izdvajanja novca za pribor koji može da košta i do devet hiljada dinara, treba i spremiti budućeg đaka na nove obaveze i odgovornosti.

Gužve u knjižara se očekuju pred sam polazak u školu, a cena jednog kompleta pribora za đaka prvaka se kreće od pet hiljada dinara pa na više. Sadrži ranac, punu pernicu, drvene bojice, flomastere, pribor za likovno, sveske, olovke i gumice.

„Sve to zavisi od cene ranca i svezaka, sveske se kreću od 30 do 150 dinara, to su male sveske, sve zavisi kakva je, kakav je kvalitet papira, broj listova, olovke se kreću od 20 dinara do 140 dinara, gumice takođe od 20 do 120“, kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Kvalitet ranca diktira cenu ili težina, što je ranac lakši, cena mu je viša, pa raspon ide od 1.200 do 6.800 dinara. Napunjen ranac sa knjigama i priborom za prvi razred težak je i do devet kilograma.

„Pokazalo se da uglavnom bake kupuju rančeve, onda tu bake ne žale“, kaže Đurđica Lukić, poslovođa knjižare.

Ukoliko su roditelji žele da prijušte svom đaku i nove komplet knjiga, to će ih koštati dodatnih 5 i po hiljada dinara, ali đaka treba i obući i obuti i po samom polasku u školu platiti učešća za izlete i ekskurzije, školske časopise i dodatne aktivnosti. Teši činjenica da su ti troškovi takvi samo za prvi razred, kasnije sve bude lakše.

Izvor: RTS/foto:ocdn.eu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sveto trojstvo zdravlja: Sok od cvekle, šargarepe i jabuke čini čudo vašem organizmu

Oglasna Tabla

Jesu li Miša i Medeni sve pogodili: Ovako kažu meteorolozi za vreme do kraja zime

Oglasna Tabla

Deset izložbi u Gradskoj galeriji Užice tokom 2019.

Oglasna Tabla