10.4 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Đački „Eko vašar“ u Čajetini (VIDEO)

Poslednji školski dan čajetinski osnovci i srednjoškolci obeležili su na poseban način – organizovanjem Eko vašara na kome su izložili rukotvorine koje su tokom godine pravili sa svojim nastavnicima i roditeljima. Bogato pripremljeni štandovi i ljubazni prodavci privukli su pažnju sugrađana koji su sa zadovoljstvom posetili ovaj događaj i pazarili neke od kreativno napravljenih proizvoda.

Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u Čajetini od 2013. godine je uključena u Međunarodni program Eko škole. Od tada se trudi da svake godine obeležava što više ekoloških datuma i bude po nečemu prepoznatljiva. Upravo je organizovanje Eko vašara, nešto po čemu se ova škola izdvaja.

„Ove godine su svi nastavnici u školi uzeli učešće u izradi predmeta od recikliranog materijala sa svojim učenicima na različitim časovima i redovne nastave i vannastavnim aktivnostima. Zamišljeno je da se vašar organizuje u parku u Čajetini, kako bi bio dostipan svim stanovnicima. Učenici Eko patrole prethodnih dana su podelili letke građanima, ustanovama i institucijama na teritoriji opštine Čajetina, kako bi svi bili informisani o tome kada će se organizovati Eko vašar i šta mogu sve kupiti. Želimo da ovaj dan postane tradicionalan, a ono što je krajnji cilj vašara je da sav prikupljeni novac od prodatih proizvoda bude uplaćen na račun za donacije Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, kaže Jagoda Jeremić, član Eko odbora OŠ „Dimitrije Tucović“.

U realizaciju Eko vašara uključile su se i druge škole sa područja Opštine: OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat sa izdvojenim odeljenjima u Šljivovici i Krivoj Reci, kao i srednja Ugostiteljsko turistička škola.

„Odlučili smo da se odazovemo pozivu kolega iz Čajetine i priključimo realizaciji Eko vašara, a sve u okviru realizacije Međunarodnog projekta Eko škole. Tokom godine vredno su radila deca, učitlji i roditelji, da bi mnoštvo proizvoda danas bilo izneto na postavljene štandove. Mogu reći da je oduševljenje svih učesnika veliko, posebno dece. Same te kteativne radionice kod dece buderadoznalost, entuzijazam i želju da uspeju i da kao krajnji cilj da za svoj trud dobiju neku nagradu“, ističe Marija Spasenić učiteljica iz Krive Reke, dodajući da će zarađeni novac bitu utrošen u humanitarne svrhe.

Organizatori Eko vašara odlučili su da prodajno mesto i ovoga puta bude park u Čajetini, gde su postavljene tezge prepune različitih proizvoda, čije cene su simbolične. Učenici su krajnje ozbiljno shvatili svoju ulogu pa su nam, kao pravi trgovci, sa zadovoljstvom predstavili prodajni asortiman.

Sredstva dobijena prodajom radova učenici će dati u humanitarne svrhe , što potvrđuje da se organizovanjem ovakvih akcija unapređuje solidarnost i promovišu ljudske vrednosti.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla