15.8 C
Uzice
март 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Dani evropske baštine 2018.

Evropska godina kulturnog nasleđa: Umetnost deljenja

Svake godine Dani evropske baštine se obeležavaju u gotovo svim evropskim državama, sa preko 70.000 programa u koje je uključeno više od 30 miliona građana. Narodni muzej Užice i ove godine učestvuje u manifestaciji, sa temom „Umetnost deljenja“.

Kroz ovu temu, naglasak se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa svih evropskih naroda, podizanju svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima, kao i jačanju osećanja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Ovo je prilika da se građani, posebno deca i mladi uključe u događaje i projekte, koji kroz promociju nacionalnog i lokalnog kulturnog nasleđa, otkrivaju uticaje evropske kulturne baštine.

U tom kontekstu je i konkurs za digitalnu fotografiju i video zapis na kojima će biti prikazan lokalni objekat na kome postoji trag evropskog kulturnog uticaja. Inspiracija se može naći na svakom koraku, od arhitekture, običaja, hrane, pića, odevanja i bilo čega drugog.

Fotografija može biti umetnička, grupna, selfi, humoristična, istorijska i dr, sve dok ispunjava propozicije koje se ogledaju u tome da se na njoj vidi uticaj evropske baštine na lokalnu zajednicu, bilo u pozadini ili prvom planu.

I video zapis može biti u bilo kojoj formi.Deca ili mladimogu snimiti ture kroz grad ili okolinu na kojima će obići odabrana mesta gde postoji evropski uticaj, ili jednostavno mogu pričati o bilo kom elementu nacionalne i lokalne kulture u kome postoji evropski uticaj. Priče i ture mogu biti predstavljene kroz izmišljene priče, bajke ili biti jednostavno prepuštene mašti, sve dok je vidljiva veza lokalne i evropske tradicije.

Fotografije i video zapise je neophodno postaviti na Instagram uz oznaku Instagram profila Narodnog muzeja Užice i haštagom #EHDs #HeritageMakers, a autori odabranih radova će dobiti priliku da tokom novembra 2018. godine posete Strazbur.

Užice Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crkva Svetog Ahilija Arilje

Oglasna Tabla

Porodica iz Kosjerića već tri generacije POŠTUJE NEOBIČAN ZAVET i uspomenu na čoveka kog nikada nisu upoznali, a sve zbog MOLBE JEDNE ŽENE

Oglasna Tabla

Ranč Orlovo gnezdo, Duškovci

Oglasna Tabla