0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DA LI ĆE DIREKTOR POLICIJE BITI UŽIČANIN ILI UŽIČANKA?

Dvoje Užičana dalje očekuje provera tehničkih kompetencija, to jest znanja i veština, procena bazičnih kompetencija – crta ličnosti i sposobnosti, kao i lekarski pregled, intervju i na kraju bezbednosne provere.

Kao što se i očekivalo, u trci za fotelju direktora policije ostala su dva kandidata od četiri. Formalno-pravne uslove konkursa ispunili su Vladimir Rebić, vršilac dužnosti ove funkcije i Dragica Jevtović, bivša načelnica užičke policije, utvrđeno je na nedavno održanoj sednici konkursne komisije.

Od dana kada je konkurs raspisan (2. septembra), u policijskim krugovima se može čuti da će Rebić biti novi direktor policije. Sa još više ubeđenosti o tome se govori nakon što su imena kandidata postala poznata. Rebić je „nasledio” Milorada Veljovića, koji je dužnosti direktora policije, posle više od devet godina, razrešen 31. decembra 2015. na sednici vlade. Osim što je aktivno učestvovao u donošenju Zakona o bezbednosti u saobraćaju, Rebiću se u zaslugu pripisuje uvođenje sistema prethodne provere dokumentacije i oznaka na vozilu, zbog čega je prekinuto registrovanje neregularnih vozila u Užicu.

Zanimljivo je da je rival aktuelnom vršiocu dužnosti bivša „načelnica čvrste ruke”, kako su je sugrađani svojevremeno zvali, koja je sa mesta načelnika PU Užice smenjena u martu ove godine – u vreme Rebićevog rukovođenja Direkcijom policije. Svojevremeno je od direktora policije dobila najviše ocene, a za vreme prošlog ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, zbog „čvrste i sigurne ruke” – „beretu”.

Dvoje Užičana dalje očekuje provera tehničkih kompetencija, to jest znanja i veština, procena bazičnih kompetencija – crta ličnosti i sposobnosti, kao i lekarski pregled, intervju i na kraju bezbednosne provere. Posebnim pravilnikom je propisano da bi svi zaposleni u MUP-u trebalo da imaju šest bazičnih kompetencija. To su služenje građanima, upravljanje promenom, upravljanje učinkom, lična delotvornost, donošenje odluka i rad sa drugima i rukovođenje.

Kompetencije se iskazuju, procenjuju, prate i razvijaju u skladu sa određenim indikatorima (pokazateljima ponašanja) koji su određeni po nivoima u zavisnosti od radnog mesta. Tako će na primer komisija, između ostalog, procenjivati, ko će od dvoje kandidata biti odgovorniji i brže umeti da prepozna i reaguje na zahteve javnosti, ko će biti spremniji da preuzme odgovornost za promenu i rizike, ko će bolje podnositi nesigurnost, neizvesnost, ko će biti odlučniji i imati više samopouzdanja u donošenju odluka, dosledniji u postupanju, kao i ko bolje kontroliše emocije.

Kandidati će biti ocenjivani ocenama od jedan do četiri za tehničke, bazične kompetencije i sposobnosti iskazane tokom intervjua. Za lekarski pregled ocenama „zadovoljava” ili „nezadovoljava”, i ocenama „postoje”, odnosno „ne postoje” bezbednosne smetnje prilikom bezbednosne provere. Krajnja ocena se dobija kada se zbir pojedinačnih ocena od svakog člana komisije podeli sa tri.

Po svoj prilici na konačnoj rang-listi mogli bi da budu i Rebić i Jevtovićeva, budući da ona predviđa ukupno tri mesta. Kao što zakon nalaže, ministar unutrašnjih poslova će jednog kandidata predložiti vladi koja rešenjem imenuje direktora policije na period od pet godina. Jedna osoba može da ima dva mandata na ovoj, posle ministra, drugoj najznačajnijoj poziciji u MUP-u.

Izvor: Politika.rs/autor: D.Vukosavljević
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla