-6 C
Uzice
фебруар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

CENTAR BEOGRADA U ZNAKU PREDSTOJEĆEG FESTIVALA „LICIDERSKO SRCE“

 

Najavljujući program 9-og Međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ koji će biti održan se od 14. do 18. avgusta u Užicu, mladi članovi folklornih ansambala priredili su defile i program u Knez Mihailovoj ulici, koji je završen spletom igara na Trgu Republike.

Knez Mihailovom, koja je omiljena ulica gostiju Beograda, vijorili su se ukrasi, plesalo na tradicionalan način, svirali harmonika,kontrabas uz atraktivne narodne nošnje, a mladi članovi folklornih sekcija ovim programom  su najavili ovogodišnje izdanje festivala “Licidersko srce” na kome se očekuje se 27 ansambala iz Poljske, Turske, Bugarske, Grčke, Kine, Obale Slonovače i drugih zemalja.

Uz promociju folklornog nasleđa različitih podneblja, ovaj festival je već devet godina dobra prilika da se razmene iskustva i steknu novi prijatelji, prema rečima Andjele Nikolić, četrnaestogodišnje devojčice koja već pet godina igra folklor u Užicu.”Za ovaj festival vezuju me najlepše uspomene i nova prijateljstva”.

Ansambli će uz plesni program u Užicu  prikazati nacionalne nošnje na izložbi u Jokanovića kući i učestvovati, u kao i i svake godine u humanitarnoj akciji.

Ove godine, kako kaže Gordana Paunković,kordinator, sredstava prikupljena humanitarnom akcijom biće upućena Opštoj bolnici u Valjevu, odeljenju za vantelesnu oplodnju. Uporedo sa Užicem program će se odvijati na Zlatiboru, u Bajinoj Bašti, Požegi i „Andrićgradu“ u Višegradu.Simbol festivala ,licidersko srce je oduvek bilo znak ljubavi i poštovanja.Tako je i osnovni cilj Međunarodnog dečijeg festivala folklora razvoj prijateljstva medju mladima iz različitih zemalja, promocija kulturne saradnje i očuvanje i negovanje tradicije. Održana prvi put  2009. godine,ova manifestacija je do danas ugostila  5.500 djece iz 34 države sa pet kontinenata.

Izvor:studiob.rs/foto:Dragan Karadarević

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Spasli vuka iz zaleđene reke misleći da je pas

Oglasna Tabla

On je večeras upucan na Voždovcu: Dva metka u leđa trenera bokserske reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri rane subote i raspusti kraći za dan

Oglasna Tabla