Home / FOTO RAZGLEDNICA / Briljantni Nemanja Ristović

Briljantni Nemanja Ristović

Požežanin Nemanja Ristović student je četvrte godine Biološkog fakulteta u Beogradu, sa prosečnom ocenom 10,00. Na insitutu „Karolinska“ u Štokholmu bio je stipendista „Amgen fondacije“, gde je završio svoj prvi naučni projekat. U okviru ovog programa, bio je i gost čuvenog „Kembridž“ univerziteta. Kako kaže, voleo bi da ostane u Srbiji nakon završenih studija, ali samo ako se odnos države prema nauci promeni iz korena.

Biologiju je zavoleo još u osnovnoj školi, a kako je odrastao, želja da sazna i razume šta se dešava u svakom živom biću, postajala je sve veća. Tako se rodila i ljubav prema molekularnoj biologiji, pa nije bilo dileme kada je došlo vreme za odabir fakulteta.

Molekularna biologija nam omogućava da zavirimo u tajne života. Oduvek me je zanimalo kako i zašto nastaju razne bolesti, i da li se može doći do novih načina za njihovo izlečenje. Takođe, bavljenje tako dinamičnom naukom, koja obiluje novim otkrićima i rezultatima skoro svaki dan, delovalo je vrlo primamljivo i uzbudljivo“.

Nemanja je bio stipendista „Amgen fondacije“, koja je osnovana kako bi pružila priliku studentima širom sveta, da steknu dragocena iskustva u različitim naučnim oblastima.

U realizaciji „Amgen programa“ učestvuje nekoliko univerziteta u Evropi, a jedan od njih je i „Karolinska Institutet“ u Štokholmu, za koji sam bio posebno zainteresovan. Kako za učešće u ovom programu nije potrebno prethodno radno iskustvo, a stipendija pokriva celokupan boravak i putovanja, reč je o jednom od najprivlačnijih programa za mlade, naročito u ovom delu Evrope. Biti deo toga velika je čast, a boravak i rad na nekim od najboljih univerziteta u Evropi nezaboravno iskustvo“.

Ovaj mladi Požežanin u Štokholmu je završio svoj prvi naučni projekat. Takođe, kao učesnik „Amgen programa“, boravio je i na čuvenom Kembridžu.

Bio sam deo istraživačke grupe čija je naučna oblast imunobiologija, a bavio sam se genom važnim za razvoj limfocita. Radeći na ovom projektu, upoznao sam se sa brojnim savremenim molekularno- biološkim metodama. Tako sam dobio mogućnost da kroz samostalan rad u laboratoriji, steknem praktično iskustvo, koje će mi, nadam se, koristiti i u budućnosti. Što se tiče Kembridža, u pitanju je simpozijum koji svake godine okuplja studente „Amgen programa“, kao i brojne svetski priznate naučnike. Pored prezentacije rezultata projekta, dobio sam priliku da upoznam ljude iz različitih delova sveta, sa različitim interesovanjima, iskustvima i idejama. To je verovatno i najuzbudljiviji deo ovog programa“.

Nemanja završava četvrtu godinu, a nakon toga planira da upiše master, a zatim i doktoske studije. Kako kaže, voleo bi da ostane u Srbiji, ali na žalost, finansijska situacija u nauci nije baš zadovoljavajuća. U inostranstvu postoji više mogućnosti za naučni rad i usavršavanje. Ipak, Nemanja ne gubi nadu da će se u budućnosti stanje promeniti, i da će i kod nas, ulaganja u nauku biti veća.

Užice – Oglasna Tabla
Dunja Starčević

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/