14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Bio je Titova desna ruka, ubijao je za njega, a skončao je u najvećoj bedi

Mitrić je skončao u bedi.

Josip Broz Tito je u Slobodana Mitrića imao neverovatno poverenje. Mitrića su predstavljali kao jugoslovenskog agenta 007, a slovi za glavnog Titovog ubicu.

Mitrić, koji je poznat i pod nadimkom Karate Bob, pobegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. 

U Holandiju je stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi ga ubili, ali ga država Holandija ipak proglašava „nepoželjnim strancem“. I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu. Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom „Titov tajni agent“ (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne…

Kažu da je voleo samo jednom, i to svoju suprugu koja je preminula 2006. godine. Zanimljiv je podatak da kad su se venčali Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj većnici održana u ponedeljak, jer tada parovi mogu besplatno da se venčaju. Nakon što mu je supruga preminula, holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj i zdravstvenu zaštitu, pa je živeo na ivici egzistencije.

Kako bi preživeo, u Holandiji je objavio nekoliko knjiga i drama, među kojima i „Boj na Kosovu“. Nameravao je da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije, ostao je u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine štampao letke kojima je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije.

Kada je holandski ministar Gerd Lirs odlučio da ga 2012. godine deportuje u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Poslednje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je 2016. godine slučajno i u teškom stanju je prevezen u bolnicu, gde je ubrzo i preminuo.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla