4.6 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

APEL SA ZLATIBORA: SRBIJA DA KRENE U IZGRADNJU MEMORIJALNOG CENTRA SRPSKIH ŽRTAVA GENOCIDA NA OBALAMA DRINE

Kandidat za predsednika Republike Srbije Milan Stamatović apelovao je na najviše državne organe, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku javnost da Srbija, po uzoru na jevrejski Jad Vašem, konačno i hitno krene u izgradnju memorijalnog centra srpskih žrtava geonocida.

„Upravo na dan Svetoga Save, najvećeg srpskog pomiritenja i prosvetitelja, osnivača srpske crkve i zaštitnika srpske države, i na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, aktiviram zahtev da Srbija, po uzoru na jevrejski Jad Vašem, konačno i hitno krene u izgradnju memorijalnog centra srpskih žrtava geonocida, gde bi bila prikupljena i ispisana imena svih naših sunarodnika koje je zločinačka ruka ubila tokom 20. veka, od balkanskih i Prvog svetskog, preko Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, zaključno sa žrtvama NATO agresije na Srbiju i srpski narod 1999. godine“.

Stamatović je objasnio da ova ideja ne isključuje izgradnju memorijalnog centra u Beogradu koji je, prie svega, znak pijeteta prema jevrejskim žrtvama nacističkog holokausta, ali je Srbima neophodan i svesrpski „Zid plača“ i mesto sećanja na sve naše svete žrtve i mučenike, na svu našu izgibelj u borbi za slobodu i nacionalno i državno dostojanstvo.

„Ovaj memorijalni, istorijski i edukativni centar mora da se gradi, ne u Beogradu, već u Zapadnoj Srbiji, na obali najsrpskije srpske reke, negde na prostoru između Bajine Bašte i ušća Drine u Savu, jer će samo tako postati mesto hodočašća i poruka da između nasilno razdvojenih delova srpskog naroda ne postoje nikakve granice. To mora da bude, istovremeno, i državni, svegrađanski, i srpski nacionalni, svetovni, ali i duhovni, verski spomenik“ – objasnio je Stamatović.

Kao predsednik opštine Čajetina, Stamatović obećava da je njegova lokalna samouprava spremna da, odmah, izdvoji ozbiljna sredstva za što hitniji početak realizacije ovog projekta.

 

(izvor:princip.me/foto:novosti.rs)

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla