12.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Aluminijum iz Sevojna ugrađen u najreprezentativnije objekte u Rusiji

Na stotine velikih, novih gradilišta u Moskvi, svedoči o nameri ruske prestonice da sačuva ugled grada koji zadivljuje svojom arhitekturom, i ostavlja utisak moći i autoriteta. Brzorastuća moderna metropola priprema se i za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će biti domaćin naredne godine, a realizacija tih velikih i važnih projekata, šansa je i za srpske građevince i izvoznike. Među njima je i Valjaonica aluminijuma „Impol Seval“ iz Sevojna, čiji će izvoz u Rusiju ove godine biti 16. miliona dolara.

U krov novog stadiona, VTB Arena, ugrađuju se 140 metara dugi bojeni aluminijumski profili, pristigli iz Srbije.

„Na vrhu, je krov izrađen od aluminijuma, koji proizvode naši srpski prijatelji“, kaže Mihail E. Smirnov iz „VTB Arena“.

I nacionalni stadion „Lužniki“, najveći u Rusiji, u svojoj kupoli ima venac od bojenog i perforiranog aluminijuma proizvedenog u „Sevalu“. Taj lim je korišćen i za svodove zdanja, u kome će 2018, pred 84.000 posetilaca početi fudbalski šampionat.

U loži, već u junu naredne godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja svetskog prvenstva, sedeće najviši državni zvaničnici i predstavnici FIFE, a plafon iznad njih i dobar deo aluminijumskih panela ove impozantne građevine, delo je upravo, srpskih ruku.

„Impol Seval“ je ove godine povećao izvoz na rusko tržište i stao uz najbolje svetske proizvođače i svoje najveće konkurente. Njihovi proizvodi se ugrađuju u desetine novih stanica čuvenog moskovskog metroa, korišćeni su za izgradnju okenarijuma, parka Zarjađe u centru Moskve, aerodrome i bolnice širom Rusije.

„Postali smo brend na tom tržištu, imamo odličan kvalitet, i naši proizvodi od bojenog aluminijuma su ugrađeni u praktično, najreprezentativnije objekte trenutno u Rusiji“, kaže Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“.

Značajna olakšica za srpske izvoznike, obezbeđena je jedinstvenim, preferencijalnim trgovinskim sporazumom i bescarinskim izvozom na tržište od oko 140 miliona stanovnika.

„Obim ekonomske saradnje bi mogao da ide realno do četiri milijarde, možda i više. Imamo u vidu, recimo, obim trgovinske razmene Mađarske i Rusije je oko šest milijardi dolara i nekih drugih zemalja, koje su manje od nas“, kaže Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Rusiji.

Izvoz sevojničke fabrike aluminijuma je baš na takvoj, uzlaznoj putanji. To iziskuje i povećanje proizvodnje, pa je već započet novi investicioni ciklus, vredan 60 miliona evra, posle koga će kapaciteti biti duplirani.

Izvor:rts.rs/Pripremila Jelena Božović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla